Arhiva pentru mai 25th, 2020

 25 mai 2020

Risc, vulnerabilitate, dezastru

Sau scris atâtea lucrări despre risc, încât enumerarea lor exhaustivă pare cu neputință. În ultima vreme auzim, aproape în tot locul, despre dezastrele ce pot fi provocate de risc. Nimic mai fals! Riscul este ceva potențial, poate deveni periculos, în anumite condiții, numai dacă se asociază cu o vulnerabilitate. De altfel, specialiștii cunosc și descriu următoarea ecuație simplă:

RISC+VULNERABILITATE=DEZASTRU

Evitarea dezastrului nu poate fi făcută decât prin înlăturarea vulnerabilității. Aceasta este, în general, de natură materială și se poate acționa asupra ei. Riscul e de natură virtuală, există independent de voința noastră, ca atare nu poate fi înlăturat. De exemplu, în țara noastră există risc de inundații. Sunt vulnerabili cei săraci, care locuiesc în case de chirpici si în apropierea râurilor. Pe ei îi pândește dezastrul. Cei înstăriți, care locuiesc în case cu structuri rezistente și mai departe de cursurile râurilor, nu sunt vulnerabili. Ca atare, pe ei nu îi pândește dezastrul.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 

Wasted on You

Videoclipul formației Evanescence

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 

Ayana Elizabeth Johnson & Jennifer Jacquet: Va rămâne vreodată oceanul fără pește?

Când cei mai mulți oameni se gândesc la pescuit, ne imaginăm că ne relaxăm într-o barcă și încet scoatem la suprafață captura zilei. Dar pescuitul industrial modern – de genul celui care ne aprovizionează rafturile magazinelor – aduce mai mult a război. Ayana Elizabeth Johnson și Jennifer Jacquet ne explică pescuitul în exces și efectele acestuia asupra ecosistemelor, siguranței alimentare, slujbelor, economiilor și culturilor de coastă.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Aceasta este arhiva pentru ziua 25 mai 2020.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

mai 2020
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii