Folclor

 21 iulie 2022

Corul Rusalka din Mila 23 închide împreună cu Subcarpați ediția 2022 a Electric Castle

Ultima seară a festivalului de la Castelul Bánffy din Bonțida s-a încheiat cu un performance cu adevărat electric! Corul de femei Rusalka din Mila 23 a finisat, alături de Subcarpați, seria de concerte programate la scena mare a festivalului Electric Castle într-un moment artistic special dedicat lui Ivan Patzaichin.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...
 12 mai 2020

„Melodiile românești” de Vasile Alecsandri

Vasile AlecsandriCu o nemărginită bucurie facem știut că o parte din cele mai duioase melodii ale poporului român au ieșit la lumină într-un Album foarte elegant, tipărit la Leopol și cuprinzând 48 de arii de tot soiul: doine, hore, cântece de lume, cântece hoțești etc.

Unul din compatrioții noștri din Bucovina, un artist de frunte, elev ale vestitului pianist Chopin, domnul Șarl Miculi, pe care societatea ambelor capitale, a Moldovei și a Valahiei, a avut plăcere de a-l asculta și a aplauda minunatul său talent, este alcătuitorul și totodată editorul acelui Album neprețuit. În voiajul ce a făcut, la 1850, în provinciile noastre, domnul Șarl Miculi, deși deprins din copilărie cu armoniile europenești, totuși s-a simțit cuprins de un adevărat entuziasm la auzirea melodiilor poporale ale românilor și a și hotărât a le prescrie pentru ca să le scape de noianul uitării.

Cu o răbdare și un tact de artist înamorat de frumusețile artei, el a ascultat pe cei mai vestiți lăutari din Iași și din București și a știut a deosebi ariile adevărat românești din mulțimea de arii străine ce au năvălit de vro câțiva ani la noi, trecând prin gurile și instrumentele țiganilor și ajungând la urechile noastre într-un hal de dihanie muzicală fără formă și fără nume.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...
 26 decembrie 2018

Deschide uşa, creştine!

Colind în interpretarea lui Edward Sanda

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 9 septembrie 2015

Zilele Muzeului Ţăranului 2015

Ca în fiecare an, de Ziua Crucii, Muzeul Național al Țăranului Român prăznuiește cu expoziții noi, târg de icoane, muzică și multe filme. Publicul este invitat în perioada 10 – 20 septembrie 2015, la cea de a șasea ediție a Zilelor Muzeului Țăranului. Intrarea este liberă.

Nu ratați, nici în acest an, Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri, din 11 în 13 septembrie. Descoperiți în târg: prăznicare, sfinți protectori, heruvimi, Crucea în variante închipuite și zugrăvite pe icoane pe lemn, icoane pe sticlă, icoane de vatră, crucițe, cruci de mână, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte și lucrări care se înscriu în teritoriul artei sacre. Copiii sunt invitați să descopere cum desenau izvoadele și zugrăveau sfinții și îngerii, iconarii vechi, cum se însemnează și se încrustează pristolnicele și icoanele de vatră în cadrul unor ateliere – întâlniri cu câțiva dintre iconarii și crucerii al căror drum dezvăluie căutări și reconstituiri personale ale meșteșugului Icoanei, dar și o raportare adecvată la canon și tradiție.

În perioada 10 – 17 septembrie 2015, cinefilii sunt așteptați la Retrospectiva Dan Pița, unde vor putea (re)vedea câteva dintre filmele care l-au consacrat pe regizor, de-a lungul anilor: „Concurs”, „Tănase Scatiu”, „Faleze de nisip”, „Pas în doi” etc.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 13 august 2014

Târgul Creatorilor Populari din România şi Festivalului Naţional al Tradiţiilor Populare 2014

Consiliul Județean Sibiu și Muzeul ASTRA vin în întâmpinarea vizitatorilor cu două evenimente incluse în Programul „Tezaure Umane Vii”, având ca obiectiv salvgardarea patrimoniului cultural imaterial. În perioada 15-17 august 2014, Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA (Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului) găzduieşte Târgul Creatorilor Populari din România (a XXXI-a ediţie) şi Festivalului Naţional al Tradiţiilor Populare (a XII-a ediţie), acesta din urmă realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Târgul Creatorilor Populari din România 2014

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 5 august 2014

România în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO

Prin proiectele filatelice pe care le abordează, Romfilatelia contribuie la dezvoltarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric național, marca poștală fiind un veritabil susținător al valorilor românești transmise de țara noastră comunității internaționale. Proiectul filatelic „România în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO” reunește pe timbre semnificații populare și ilustrează valorile perene ale tradiției românești, patrimoniu reprezentativ pentru poporul român și o adevărată imagine a identității neamului nostru.

România în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Aceasta este arhiva pentru categoria Folclor.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

ianuarie 2025
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii