TED-ED

 15 ianuarie 2021

Noah R. Bressman: Peștii care merg pe uscat

Ne gândim la pești ca la animale complet acvatice. Dar există de fapt sute de specii de pești care sunt amfibii, ceea ce înseamnă că posedă adaptări care le permit să supraviețuiască pe uscat. Odată ajunși pe uscat, aceștia trebuie să facă față sufocării, uscării și prădătorilor de pe uscat. Deci, de ce părăsesc acești pești apa pentru uscat? Noah R. Bressman explorează modul ingenios în care acești pești supraviețuiesc.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...
 13 ianuarie 2021

Luka Seamus Wright și Imogen Ellen Napper: Ce tip de pungă ar trebui să folosim?

Ți-ai umplut căruciorul și stai la coadă, când te confrunți cu o altă alegere: ce tip de pungă să folosești? Pare evident că plasticul este dăunător pentru mediu și că o pungă de hârtie sau o sacoșă de bumbac ar fi opțiunea mai bună. Dar este totuși adevărat? Luka Seamus Wright și Imogen Ellen Napper explorează impactul fiecărui material asupra mediului.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 12 ianuarie 2021

Eve Gaus și Vanessa Ruiz: De ce este pneumonia atât de periculoasă?

De fiecare dată când respiri, aerul este transportat prin trahee, printr-o serie de canale și apoi ajunge la niște mici grupări de saci de aer. Acești mici saci facilitează un schimb important: face ca oxigenul din aerul pe care îl respirăm să ajungă în sânge și permite eliminarea dioxidului de carbon. Pneumonia afectează grav acest sistem. Eve Gaus și Vanessa Ruiz detaliază modul în care pneumonia afectează plămânii.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 8 ianuarie 2021

Dan Katz & Alex Rosenthal: Poți rezolva ghicitoarea pălăriei de sortare?

Este prima ta zi la Academia Magică a Magnificei Marigold. Dar înainte ca să poți învăța prima ta vrajă, trebuie să treci prin ceremonia de sortare, iar pălăria de sortare te-a ales pe tine pentru o provocare specială. Academia avea 8 fondatori care au stabilit patru case, iar odată exista o a cincea casă misterioasă. Poți descoperi cine a fondat ce?

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 1 ianuarie 2021

Iseult Gillespie: Povestea japoneză a savantului egoist

În vechiul Kyoto, un savant Shinto se simte distras de la rugăciune și caută să practice un ritual de purificare pentru a-și curăța sufletul. Se hotărăște să plece spre sanctuarul sacru Hie; va parcurge singur drumul, ignorând orice distragere în căutarea echilibrului, fără să se abată. Dar într-o zi, întorcându-se spre casă, aude țipete disperate de ajutor. Iseult Gillespie ne împărtășește povestea îndurării.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 25 decembrie 2020

Mark Robinson: O zi din viața unui arhitect grec antic

Ne aflăm în anul 432 înaintea erei noastre. Când soarele răsare peste Atena, Pheidias e deja în întârziere la lucru. El este constructorul șef al Partenonului – cel mai nou și cel mai mare templu din Atena – și când el ajunge la șantier, oficialii orașului îl acuză de deturnarea aurului pe statuia templului. El trebuie să-și dovedească nevinovăția până la apusul soarelui sau va fi judecat. Mark Robinson prezintă o zi din viața unui arhitect grec.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Aceasta este arhiva pentru categoria TED-ED.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

ianuarie 2021
L Ma Mi J V S D
« dec.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii