TED-ED

 17 iunie 2022

Lucy Cooke: Trei teorii antice bizare (și fascinante) despre migrația păsărilor

În 1822, contele von Bothmer a doborât o barză în Germania. Însă pasărea era deja rănită de o săgeată lungă de lemn. Barza fusese rănită în Africa și apoi a zburat o distanță de peste 2.500 km. Acest zbor uimitor a fost un indiciu esențial în misterul care bulversase secole la rând oamenii de știință: dispariția sezonieră a păsărilor. Lucy Cooke cercetează fenomenul migrației păsărilor. [Regizat de Visorama, narat de Addison Anderson, muzică de Bamm Bamm Wolfgang și Gavin Dodds].

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 10 iunie 2022

Iseult Gillespie: Mitul japonez al ratonului păcălici

Pe drumurile prăfuite ale unui sătuc, un negustor ambulant își vindea cu greu marfa. În timp ce rătăcea pe la marginea orașului sperând să găsească niște clienți noi, auzi un țipăt ascuțit venind dinspre marginea pădurii. Urmând țipetele către sursă, descoperi un tanuki capturat. Iseult Gillespie detaliază mitul japonez al acestei creaturi care își schimbă forma. [Regia: Anna Samo, relatare: Bethany Cutmore-Scott, muzica: Bamm Bamm Wolfgang & Gavin Dodds].

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 8 iunie 2022

A.J. Jacobs: Ciclul de viață al unei cești de cafea

De câți oameni e nevoie pentru a prepara o ceașcă de cafea? Pentru mulți dintre noi, e nevoie doar de un drum scurt și un turnat rapid în ceașcă. Dar acest produs simplu este rezultatul unui proces global uriaș, ale cărui cost și complexitate sunt mai mari decât îți poți imagina. AJ Jacobs urmărește călătoria acestui elixir cu cofeină de la sămânță până la ceașcă. [Regizat de Biljana Labovic, povestit de Addison Anderson].

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 6 iunie 2022

Kevin Ehrman-Solberg și Kirsten Delegard: Istoria întunecată a suburbiilor

Începând cu anii 1800, oamenii au început să scrie clauze în actele de proprietate, care au fost menite să împiedice toți viitorii proprietari să vândă sau să închirieze anumitor grupuri rasiale, în special persoanelor de culoare. Aceste legăminte rasiale s-au răspândit ca un incendiu în SUA, făcând orașele mai segregate și suburbiile mai restrânse. Kevin Ehrman-Solberg și Kirsten Delegard explorează moștenirea acestor practici. [Regia Sofia Pashaei, povestit de Addison Anderson, muzica de Jarrett Farkas].

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 3 iunie 2022

Gary Devore: Să fugi, să navighezi sau să te ascunzi? Cum să supraviețuiești distrugerii Pompeiului

Este o zi plină de viață în Pompei. După o vizită rapidă la piață, Fabia îi vede pe frații ei, Lucius și Marcus, traversând Forumul. Frații încep să discute despre nunta lui Lucius – dar un bubuit asurzitor îi întrerupe. Se uită la Vezuviu aruncând fum, cenușă și stâncă – și își dau seama că trăiesc în umbra unui vulcan. Gary Devore îi urmărește pe frați în timp ce încearcă să supraviețuiască dezastrului. [Regizat de Totem Creative, povestit de Jack Cutmore-Scott, muzică de Salil Bhayani].

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 2 iunie 2022

Merve Emre: Cum funcționează testele de personalitate?

În 1942, o mamă și fiica ei, Katherine Cook Briggs și Isabel Briggs Myers, au elaborat un chestionar care clasifica personalitățile oamenilor în 16 tipuri. Numit Indicatorul tipologic Myers-Briggs sau MBTI, acesta va deveni unul dintre cele mai utilizate teste de personalitate din lume. Dar oare aceste teste dezvăluie cu adevărat adevăruri despre personalitate? Merve Emre le examinează defectele. Lecție de Merve Emre, regizată de Seoro Oh.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Aceasta este arhiva pentru categoria TED-ED.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

martie 2024
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii