TED-ED

 8 iunie 2021

Melody Smith: Cum produc oasele sânge?

Oasele par să fie solide ca piatra, dar de fapt sunt poroase în interior. Cele mai multe oase lungi din scheletul tău au un miez gol umplut cu măduvă osoasă moale. Elementele cele mai importante ale măduvei sunt celulele stem, iar pentru pacienții cu cancer de sânge avansat, precum leucemia sau limfomul, cea mai bună șansă pentru vindecare este adeseori un transplant de măduvă osoasă. Cum funcționează această procedură? Ne explică Melody Smith.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 31 mai 2021

Jay Van Bavel: Ne face politica iraționali?

Poate identitatea politică a cuiva să îi afecteze abilitatea de procesare a informației? Răspunsul se află în fenomenul cognitiv cunoscut drept „partizanat”. Deși identificarea cu unele grupuri sociale e o parte esențială și sănătoasă a vieții, aceasta poate deveni o problemă când convingerile grupului sunt în contradicție cu realitatea. Deci, cum putem recunoaște și combate partizanatul? Jay Van Bavel împărtășește câteva strategii utile.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 25 mai 2021

Bill Schutt: Cum funcționează transfuzia de sânge?

William Halsted s-a grăbit să-și salveze sora Minnie, care sângera după naștere. El și-a introdus repede un ac în braț, și-a scos sângele și i l-a transfuzat ei. După câteva minute incerte, ea a început să-și revină. Ce a făcut transfuzia de sânge o procedură de succes? Bill Schutt explică istoria acestei proceduri ce salvează vieți.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 18 mai 2021

Gerd Gigerenzer: De ce se tem oamenii de lucrurile greșite?

Un nou medicament reduce riscul de infarct miocardic cu 40%. Atacurile rechinilor sunt de două ori mai numeroase. Dacă beți un litru de băuturi răcoritoare carbogazoase pe zi, vă dublați riscul de a dezvolta cancer. Toate acestea sunt exemple privind modul în care riscurile sunt prezentate la știri, iar această prezentare poate induce frecvent în eroare auditoriul. Deci, cum am putea evalua mai bine riscul? Gerd Gigerenzer explorează diferența dintre riscurile absolute și cele relative.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 7 mai 2021

Jesse Byock: Farmece, ameninţări şi dragoni – Mesajul secret al pietrelor runice ale vikingilor

Datorită abilităților de navigare și corăbiile dezvoltate, vikingii au menținut navigația lor pe mare timp de peste 300 de ani. Dar în ciuda puterii lor, ei au lăsat puține monumente. Printre acestea se numără bucăți de piatră, scoarță și os găsite pe teritoriile așezărilor antice, ce ne dezvăluie secretele culturii lor. Multe din aceste obiecte sunt inscripționate cu litere runice în limba veche norvegiană. Jesse Byock explorează această limbă antică.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 30 aprilie 2021

Ming Luke: Ce este un „squillo” și de ce soliștii de operă au nevoie de el?

O orchestră învăluie clădirea operei în muzică, însă vocea solistei se avântă deasupra instrumentelor. Melodia ei răsună peste mii de spectatori — toate astea fără ajutorul unui microfon. Cum e posibil ca o voce să fie auzită atât de clar? Răspunsul se găsește în fizica vocii umane. Ming Luke ne explică tehnica bine perfecționată a unui solist de operă expert.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Aceasta este arhiva pentru categoria TED-ED.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

iunie 2021
L Ma Mi J V S D
« mai    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii