TED-ED

 24 februarie 2020

Jan Bill: De ce corăbiile vikinge erau atât de speciale?

În timp ce Imperiul Roman prospera, scandinavii aveau așezări mici și nu aveau un guvern central. Totuși în secolul XI, ei s-au răspândit departe de Scandinavia, obținând controlul asupra rutelor de comerț prin toată Europa, cucerind regate îndepărtate până în Africa și construind avanposturi în America de Nord. Care a fost secretul succesului lor? Jan Bill ne povestește istoria formidabilei corăbii vikinge.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 14 februarie 2020

Chip Berlet: Există cu adevărat Illuminati?

În anul 1776, în Bavaria, noile idei ale raționalismului, libertății religiei și drepturilor universale ale omului concurează cu influența masivă a Bisericii în politică. Adam Weishaupt, un profesor de drept frustrat de ideologia Bisericii, decide să își răspândească ideile printr-o societate secretă: Illuminati. Chip Berlet ne descifrează istoria, idealurile și ritualurile acestui grup celebru.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 7 februarie 2020

Bill Keegan: Mitul creatorului blestemat al indienilor Taino

Înainte de a începe lumea oamenilor, exista lumea zeilor. Patru frați rătăceau prin acest tărâm celest. Într-o zi, frații s-au furișat în casa unui spirit și au observat o tărtăcuță uriașă agățată în colț. Însă, în timp ce încercau să se uite în interiorul tărtăcuței, au scăpat-o. S-a făcut bucăți, eliberând un deluviu care a format o lume nouă. Bill Keegan detaliază mitul Taino al Deminanului și al mării.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 4 februarie 2020

Dorsa Amir: De ce au oamenii o a treia pleoapă?

Știți acel punct roz din colțul ochiului? Este de fapt o rămășiță a unei a treia pleoape. La oameni este reziduală, adică nu își mai servește scopul original. Există câteva astfel de structuri în corpul uman, persistând de la un strămoș la altul. Dar de ce au persistat? Dorsa Amir investighează.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 31 ianuarie 2020

Jill Dash: De ce ar trebui să citești „Împăratul muștelor” de William Golding?

Fiind martor al atrocităților din cel de-al Doilea Război Mondial, William Golding începuse să își piardă treptat încrederea în umanitate. Mai târziu, în timpul Războiului Rece, în timp ce superputerile începeau să se amenințe cu anihilarea nucleară reciprocă, el s-a văzut forțat de împrejurări să își pună întrebări profunde privind natura umană și violența în general. Aceste întrebări au inspirat primul roman al lui Golding: „Împăratul muștelor”.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 28 ianuarie 2020

Céline Valéry: Pericolele amestecării medicamentelor

Care dintre următoarele este un comportament riscant: o persoană care ia medicamente pentru colesterol cu suc de grepfruit? Sau o persoană care ia paracetamol înainte de a merge în oraș pentru a bea? Sau o persoană care ia anticoagulante cu aspirină? Se pare că toate sunt riscante. Fiecare a creat, din greșeală, o interacțiune medicamentoasă ce poate duce la complicații grave. Céline Valéry descrie pericolele amestecării substanțelor.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Aceasta este arhiva pentru categoria TED-ED.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

februarie 2020
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii