TED-ED

 19 ianuarie 2022

Zoe Pierrat: Cum se explică misterioasa strălucire roșie a Pământului

În 2009, un satelit a înconjurat Pământul, scanând și sortând lungimile de undă care se reflectau de pe suprafața planetei. Oamenii de știință au observat ceva uimitor: o lungime de undă neașteptată, de origine necunoscută. Ei au încercat să se uite la Pământ doar prin această lungime de undă și au văzut planeta acoperită de diferite nuanțe de roșu. Care era motivul? Zoe Pierrat explorează știința fluorescenței clorofilei. [Regizat de Denis Chapon, The Animation Workshop, narat de Bethany Cutmore-Scott, muzică de André Aires].

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 14 ianuarie 2022

Valentin Hammoudi: Cât de mult poate crește un copac?

Înălțându-se la peste 100 de metri, arborii Sequoia Californian depășesc celelalte 60.000 de specii de pe Pământ. Dar până și acești uriași par să aibă o limită: niciun sequoia nu a înregistrat vreodată o înălțime mai mare de 130 de metri. Ce anume oprește creșterea acestor copaci pentru totdeauna? Valentin Hammoudi investighează motivul pentru care acești arbori au o limită de înălțime.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 12 ianuarie 2022

Hanako Sawada: Secretele celei mai faimoase simfonii din lume

Opt note feroce deschid una dintre cele mai explozive piese muzicale compuse vreodată. Simfonia a 5-a a lui Ludwig van Beethoven a avut premiera în 1808 și a câștigat rapid aprecieri. Motivul central al piesei și emoția pură au continuat să răsune de-a lungul veacurilor. Ce anume face ca Simfonia a 5-a a lui Beethoven să fie atât de captivantă? Hanako Sawada dezvăluie povestea din spatele acestei capodopere muzicale. [Regizat de Yael Reisfeld, narat de Jack Cutmore-Scott, muzică de Jarrett Farkas].

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 10 ianuarie 2022

Kayla Mandel Sheets: S-ar putea să ai un geamăn secret (dar nu cum te aștepți)

În timp ce căuta un donator de rinichi, o femeie din Boston pe nume Karen Keegan a dat peste ceva neașteptat. După mai multe teste genetice, s-a descoperit că unele dintre celulele sale aveau un set de gene complet diferite față de celelalte. Acest set de gene aparținuse cândva surorii sale gemene — care nu se născuse niciodată. Așadar, cum s-a putut întâmpla acest lucru? Kayla Mandel explorează această condiție cunoscută sub denumirea de himerism. [Regizat de Luísa M H Copetti, Hype CG, narat de Bethany Cutmore-Scott, muzică de Gabriel Maia].

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 7 ianuarie 2022

Iseult Gillespie: Umorul sarcastic al lui Jane Austen

Fie că descrie certuri familiale, declarații de dragoste discrete sau bârfe picante, opera lui Jane Austen deseori pare că e scrisă special pentru voi. Sarcasmul și insolența sa jucăușă impregnează spiritul eroinelor sale, ale căror ton de conversație îmbie la conspirație. Iseult Gillespie explorează satira socială vicleană și umorul sarcastic al lui Jane Austen. Lecție de Iseult Gillespie, regie de Compote Collective.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 6 ianuarie 2022

Doug MacKay: Poți salva doar unul – pe cine alegi?

Ești căpitanul unei nave interstelare de transport de mărfuri, care se îndreaptă spre port, când primești două apeluri de urgență. Primul e de pe o navă de muncă, ai cărei pasageri au rămas fără oxigen. Celălalt e de la o navă de croazieră de lux, care a pierdut un propulsor, fiind acum în pericol. Având timp pentru a salva o singură navă, pe care ar trebui să o alegi? Doug MacKay explorează această clasică dilemă etică. [Regizat de Avi Ofer, narat de Addison Anderson, muzică de Stephen LaRosa].

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Aceasta este arhiva pentru categoria TED-ED.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

ianuarie 2022
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii