Gheorghe Culicovschi – plecat să spună epigrame în Rai
În dimineaţa zilei de 6 ianuarie 2015, la aproape 82 de ani, un om deosebit şi-a făcut mutarea de pe această lume. Gheorghe Culicovschi a lucrat o viaţă în justiţie, fiind pentru o bună perioadă decan al Baroului din Buzău, dar personal nu l-am cunoscut într-o astfel de calitate.
Omul pe care îl ştiu eu era un mare pasionat de epigrame. Nu am spus epigramist, fiindcă deşi a scris şi publicat sute de epigrame, acestea sunt doar trena de gală a pasiunii sale. Chiar şi în scrierile sale, ia ghiciţi care a fost tema sa favorită: Epigrama!
Dumnealui face parte dintr-o generaţie care a fost prinsă de valul IT spre finalul existenţei. Avea deja destui ani de pensie când s-a hotărât să se conecteze la internet. Şi a făcut-o dintr-un singur motiv. Cum, nu ştiţi încă?! Pentru a promova epigrama! Şi-a dat seama că la oricâte antologii ar pune umărul şi la oricâte ziare şi reviste ar colabora, nu se compară cu posibilităţile oferite de internet.
Aşa se face că, după ce a testat apele pe mai multe site-uri, a ajuns şi la Citatepedia.ro. Pe 20 februarie 2008, seara târziu, a început să adauge epigrame. La scurt timp am început să discutăm şi a înţeles că aici cei care au un vis şi o determinare ca ale sale primesc tot sprijinul. S-a pus pe treabă şi aşa se face că în 4 ani şi jumătate a introdus peste 19.000 de epigrame şi alte creaţii similare, semnate de 1277 de autori (cea mai mare participare la Citatepedia până la acel moment). Şi ca să vă daţi seama cât de mare a fost efortul său, majoritatea acestor texte le-a tastat personal, dat fiind că le avea doar pe hârtie (cărţi, reviste, ziare, corespondenţă etc). Poate sunt singurul care ştiu: spre sfârşitul acestei perioade, avea mari dureri când tasta. Practic, îşi sacrifica sănătatea pentru pasiunea sa. Acesta a fost singurul motiv pentru care pe 12 iunie 2012 a adăugat o ultimă epigramă.
A avut însă grijă în continuare să mă anunţe de câte ori afla că un epigramist a plecat dintre noi, pentru a-l cinsti cu o rubrică „In memoriam”. Fiindcă îi erau dragi toţi epigramiştii.
Gheorghe Culicovschi lasă moştenire colecţia sa de epigrame, un imens tezaur epigramatic găzduit pe Citatepedia, fără egal pe internet. Şi nu doar atât: multe dintre facilităţile site-ului i se datorează ca idee.
Ar trebui să închei cu „Odihnească-se în pace!” Doar că nu mi se pare că i se potriveşte (probabil şi pentru că semănăm, într-un fel). După cum îl ştiu eu, odată ajuns în Rai, nu cred că s-a grăbit să se întindă pe un norişor pentru a trage un pui de somn. Mai degrabă a început deja demersurile pentru organizarea unui festival de epigrame. Aşa că:
Bucură-se în pace!
Bună ziua. Aș dori să vă întreb cum putem trimite epigrame? Există o platformă de încărcare?
Vă mulțumesc și aștept un răspuns de la dumneavoastră @
O zi plăcută!