Arhiva pentru mai 11th, 2020

 11 mai 2020

Dromomania

Dromomania este o boală psihică manifestată prin îndelungi și repetate deplasări fără scop, din cauza unui impuls imperios de a merge, de a schimba decorul și lumea pe care o cunoști. Mai este cunoscută și sub denumirea de manie ambulatorie. Nu se cunosc cauzele bolii și nici tratamentul. De cele mai multe ori, nu este catalogată drept boală mintală, mai ales dacă subiectul nu comite fapte reprobabile sau antisociale. Se manifestă, cu preponderență, la vârsta adolescenței, dar poate continua de-a lungul întregi vieți. Este mai răspândită printre subiecții de sex feminin, care pot beneficia mai ușor de adăpost și hrană pe durata perioadelor în care pierd legătura cu familia, rudele sau prietenii.

Îmi amintesc că în timpul studenției (anii 1960), prin căminele studențești se perindau fete fugite de acasă, multe dintre ele fiind minore. Pe vremea aceea, căminele nu erau mixte, ca astăzi, iar adăpostirea unor astfel de fete în căminele se pedepsea cu exmatricularea din facultate. Cu toate acestea, cazurile nu erau rare. Băieții studenți manifestau un soi de solidaritate tacită în astfel de împrejurări. Mai mult decât atât, le aduceau fetelor mâncare de la cantină, chiar dacă nu erau în grija lor directă. Totuși, câteodată, secretul nu putea fi păstrat în siguranță (mai erau și „cârcotași cu spirit civic”, așa cum se zicea la epoca respectivă). În afară de faptul că fiecare cămin era vegheat de „Asociația Studenților Comuniști”, facultățile desemnau și câte un cadru didactic de rang înalt (profesor sau conferențiar) în funcția de director educativ. Acesta avea drept sarcină principală să asigure legalitatea și respectarea bunelor moravuri în cămine.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 

Take Me Home

În timp ce single-ul „Obsesii” urcă în topurile radiourilor și televiziunilor muzicale din România, poziționându-se in top 10, Alexandra Stan a pregătit o surpriză fanilor de pretutindeni și lansează o piesă cu versuri în limba engleză, „Take Me Home”.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 

Özlem Cekic: De ce îi invit la cafea pe cei care îmi trimit mesaje de ură

Căsuța de mail a doamnei Özlem Cekic e plină de mailuri rasiste încă din 2007, de când a fost aleasă membră în parlamentul danez, devenind astfel una dintre primele femei musulmane cu această realizare. La început, ea ștergea pur și simplu mailurile, considerându-le niște acțiuni ale unor fanatici, până într-o zi când un prieten i-a făcut o recomandare neașteptată: ce-ar fi să-i contacteze pe autorii mesajelor și să îi invite să discute la o cafea? Câteva sute de „dialoguri la cafea” mai târziu, Özlem Cekic ne împărtășește felul în care aceste conversații față în față pot fi cel mai puternic antidot împotriva urii. Totodată, ea ne provoacă și pe noi să ne lansăm în astfel de discuții cu cei cu vederi diferite față de ale noastre.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Aceasta este arhiva pentru ziua 11 mai 2020.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

mai 2020
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii