Arhiva pentru aprilie 7th, 2020

 7 aprilie 2020

„Despre cultivarea limbii române literare” de Gheorghe Asachi

Gheorghe AsachiAl doile an să apropie de a sa închiere de când, cu învoirea înaltului guvern, urmează publicația Albinei românești după statornicul său plan de a face nu numai interesantă, ce și folositoare cetirea găzetei, carea se poate zice a fi metodul practic al culturei naționale.

Greutățile înfățoșate în plinirea unui asemine scopos se lămuresc de sine, dacă se ia aminte că limba românească, în a sa pruncie și sărăcie, este întrebuințată a fi astăzi organul politicei, a științelor și a literaturei, ce în limbele streine numai după ostineala a mii de învățați în cursul multor veacuri au răsărit! Pre lângă aceste, spre a înlesni înțelegerea gazetei, redacția este nevoită a o însoți cu descrieri lămuritoare, și încă pentru întocma și adevărata rostire, după regulile filologhiei a urzit trebuincioase cuvinte tehnice, a se feri de acele varvare, ce nu s-au înromânit, și a le întroloca cu cuvinte chiar românești aflătoare în vechile manoscrisuri și cărți tipărite în Moldova, ce le-au păstrat de uitare, cătră carea osândite au fost de atâte împregiurări împrotivitoare la orice fericire a patriei. Întru acesta redacția încă s-au povăț uit de o nouă pildă, ce lumei au înfățoșat limba grecească, carea, după asemine planuri lucrată, au cuprins astăzi un post însămnat în șirul limbelor cultivite, făcându-să vrednică de ființa politică a nației sale.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 

Obsesii

La câteva săptămâni de când a apărut single-ul „Obsesii”, care se clasează în top 10 radio & TV, Alexandra Stan lansează versiunea acustică a piesei. În plus, Alexandra a lansat trei remix-uri ale piesei, pentru care a colaborat cu AlbWho, Village și Nomad Music.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 

Ellen Agler: Viermii parazitari încetinesc progresul umanității. Iată cum îi putem eradica

Viermii parazitari există de mii de ani, și produc boli ce limitează potențialul uman. Astăzi, însă, tratamentul eficient împotriva lor necesită doar câteva pastile, luate anual sau bianual. Cu 1,7 miliarde oameni supuși riscului de infecție, Ellen Agler și echipa ei din Fundația END își imaginează o lume fără bolile cauzate de viermi. Descoperă cum încearcă ei să reducă costurile de tratament, să amplifice prevenția, să susțină guvernele și să încurajeze inițiativele locale. Acest plan ambițios face parte din Proiectul Audacious, o inițiativă TED de a inspira și finanța schimbări globale. (Voce: Ama Adi-Dako)

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Aceasta este arhiva pentru ziua 7 aprilie 2020.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii