Film Society of Lincoln Center şi Jacob Burns Film Center din New York găzduiesc, între 4 şi 8 decembrie 2014, respectiv 5 şi 10 decembrie 2014, cel mai important festival de film românesc din SUA, „una din «comorile anuale» prezentate de Film Society of Lincoln Center,” după cum a fost descris de cotidianul The New York Times. Making Waves: New Romanian Cinema oferă publicului newyorkez o selecţie concentrată şi echilibrată, care evidenţiază tendinţele filmului românesc actual prin highlight-urile anului, dar care, ca de obicei, se întoarce şi în trecut, la filme esenţiale ce trebuie descoperite de publicul american.
Institutul Cultural Român din Berlin organizează în parteneriat cu Badisches Staatstheater Karlsruhe şi Teatrul German de Stat din Timişoara, între 18 şi 20 octombrie 2013, weekendul teatral românesc „Neues Theater aus Rumänien“ la Karlsruhe.
Evenimentul are loc în cele două săli ale prestigiosului teatru de stat din Karlsruhe, cu 400, respectiv 150 de locuri, și include două spectacole de teatru, o lectură scenică și o instalație.
Weekend-ul teatral propus teatrului din Karlsruhe de către ICR Berlin se adresează unui public larg german și aduce în lumina reflectoarelor talentele și dramaturgia originală românească contemporană.
Institutul Cultural Român de la Stockholm decernează miercuri, 21 noiembrie 2012, Premiul Marin Sorescu pe anul 2012. Laureatul din acest an este scriitorul şi traducătorul suedez Aris Fioretos, „a cărui operă se mişcă cu uşurinţă, eleganţă, erudiţie şi acuitate intelectuală între diverse ţări, culturi şi epoci, precum şi între diverse limbi şi etnii. Rezultatul este o călătorie fascinantă, pe parcursul căreia Fioretos sondează condiţia umană şi bogăţia şi complexitatea sufletului. Amploarea şi versatilitatea operei lui Fioretos sunt impresionante: romanele, eseurile, traducerile, studiile şi prelegerile lui îl recomandă ca unul dintre cei mai importanţi erudiți și scriitori suedezi contemporani” (motivaţia juriului).
Ceremonia de decernare va cuprinde o prezentare a vieţii şi operei lui Marin Sorescu realizată de Dan Shafran, o alocuţiune despre opera lui Aris Fioretos susţinută de Yukiko Duke, lecturi din scrierile lui Aris Fioretos şi ale lui Marin Sorescu, în interpretarea actorului Björn Granath, precum şi o prelegere susţinută de laureat. La ceremonie va fi prezentă și scriitoarea Herta Müller, laureata Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009.
De curând a apărut la Humanitas Fiction volumul de eseuri „Mereu aceeaşi nea şi mereu acelaşi neică“ de Herta Müller, în traducerea lui Alexandru Al. Sahighian, în seria de autor dedicată laureatei Premiului Nobel pentru literatură din 2009.
Noul volum de eseuri al Hertei Müller este deopotrivă un autoportret al scriitoarei, permiţându-i cititorului să urmărească un drum care duce din micul sat bănăţean natal la literatură, precum şi portretul unei epoci creionate precis şi necruţător.
Herta Müller oferă, în episoadele autobiografice, o privire foarte personală asupra scrisului ei şi a căutării obstinate a cuvântului adevărat. Eseurile despre autorii care-i sunt aproape – Oskar Pastior, Elias Canetti, M. Blecher, Emil Cioran – ori despre Maria Tănase şi cântecele ei întregesc acest volum, dovedind totodată participarea empatică, pasiunea autoarei pentru literatură şi, nu în ultimul rând, pentru limba şi cultură română.
În săptămâna Premiilor Nobel, Institutul Cultural Român de la Stockholm a avut onoarea de a primi vizita Hertei Müller. Scriitoarea a revenit la sediul institutului după un an de la ultima sa vizită aici, de data aceasta în calitate de laureat al Premiului Nobel. ICR Stockholm a sărbătorit-o pe Herta Müller prin organizarea unei instalaţii de artă şi a unui concert din repertoriul Mariei Tănase, în interpretarea cântăreţei Sanda Weigl. La eveniment au mai participat Ambasadorul României la Stockholm, Răduţa Matache, reprezentanţi ai Academiei Suedeze, ai Parlamentului Suedez şi ai Ministerului Culturii din Suedia, precum şi personalităţi din presa şi lumea literară suedeză.
Pe 8 octombrie 2009, Academia Suedeză a anunţat că decernează Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2009 scriitoarei germane originare din România Herta Müller, „care se foloseşte de concizia poeziei şi sinceritatea prozei pentru a zugrăvi universul dezmoşteniţilor.”
Între primele reacţii, Herta Müller a declarat: „Încă tot nu îmi vine să cred ce mi s-a întâmplat, e uimitor, nu m-am aşteptat la acest lucru, eram sigură că nu mi se va întâmpla tocmai mie, nu sunt în stare acum să vorbesc despre acest lucru. Mai am nevoie de timp să-mi pun gândurile în ordine”.