17 octombrie 2013

Weekend de teatru românesc la Karlsruhe

Institutul Cultural Român din Berlin organizează în parteneriat cu Badisches Staatstheater Karlsruhe şi Teatrul German de Stat din Timişoara, între 18 şi 20 octombrie 2013, weekendul teatral românesc „Neues Theater aus Rumänien“ la Karlsruhe.
Evenimentul are loc în cele două săli ale prestigiosului teatru de stat din Karlsruhe, cu 400, respectiv 150 de locuri, și include două spectacole de teatru, o lectură scenică și o instalație.

Weekend-ul teatral propus teatrului din Karlsruhe de către ICR Berlin se adresează unui public larg german și aduce în lumina reflectoarelor talentele și dramaturgia originală românească contemporană.

Deschiderea evenimentului „Neues Theater aus Rumänien“ are loc în seara zilei de 18 octombrie 2013, în Sala Studio, la ora 20:00 cu lectura scenică „Familia Offline” de Mihaela Michailov. Piesa aduce pe scenă viaţa de zi cu zi a unor copii care se transformă în oameni mari, aşteptându-şi părinţii să se întoarcă de la munca în străinătate. Maturizarea lor naşte întrebări inocente, tandre şi cinice despre lumea în care trăiesc. Migraţia forţei de muncă reprezintă una dintre temele majore ale societăţii contemporane, cu implicaţii politice fundamentale în structurile de viaţă cotidiană, în noua ordine economică a familiei globale şi în raportările emoţionale la realitatea supravieţuirii prin dislocare.

Sâmbătă, 19 octombrie, are loc în Sala Kleines Haus, la ora 19:30, spectacolul „Ţinuturile joase” / „Niederungen” de Herta Müller, în regia lui Nikolaus Wolcz, producţie a Teatrului German de Stat din Timişoara. Spectacolul întruneşte toate elementele de reprezentare nu doar în interiorul conceptului propus, ci şi prin alăturarea unor nume cu valoare internaţională cu mare greutate în spaţiul german.
Autoarea textului, Herta Müller, câştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură, vorbeşte în premieră absolută pentru teatru despre copilăria ei din Niţchidorf, despre şcoală, despre duminicile din biserică, jocurile, serile de dans şi experienţele de la oraş. Ea retrăiește momente cheie ale unor vremuri apuse şi readuce la viaţă personajele trecutului cu propriile temeri din copilărie, certurile părinţilor şi micile şarlatanii zilnice ale sătenilor. Zugrăvirea acestor tablouri din copilărie și din tinerețe este plina de căldură şi umor.

Regizorul Nikolaus Wolcz a colaborat cu mari teatre din România şi a jucat în filme precum „Reconstituirea“ în regia lui Lucian Pintilie. După emigrarea din ţară, a lucrat o perioadă în Germania, unde a regizat în numeroase teatre şi opere. A fost vreme de 14 ani profesor la Secţia de Teatru şi Operă din cadrul Facultăţii de Muzică din Frankfurt, la Prinzregentenakademie Munchen, la Giessen şi la Freie Universität Berlin. Începând cu 1996 s-a stabilit la New York, unde predă alături de Andrei Şerban la Columbia University. În SUA a lucrat la American Repertory Theater Boston, La Mama Theater New York, Metropolitan Opera New York, Classical Stage Company New York, Riverside Church Theater New York.

Decorul spectacolului realizat de scenograful de renume mondial Helmut Stürmer reprezintă încă o mostră din colecţia de realizări ale unui scenograf apreciat în întreaga lume, dar şi în spaţiul german în care s-a stabilit în anii ’70. Decorurile realizate de el au putut fi văzute, printre altele, pe scenele Teatrelor de Stat din Köln și München, Olde Tote Theatre din Sydney, Australia, Théatre de l’Union, Limoges, Franța, Burgtheater Viena, Austria, Oslo Theatre, Norvegia sau La Mama Theater din New York. În anul 2004 primește Premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Teatrul German de Stat din Timișoara este singurul teatru de limbă germană din România. Una din cele mai pasionante misiuni ale acestui teatru este astăzi aceea de a realiza conexiuni între culturi teatrale diferite. Creatori reputaţi au montat texte dintre cele mai diverse în limba germană – de la Shakespeare la Brecht, de la Ionesco la Marius von Mayenburg. TGST va fi prezent la Karlsruhe cu o trupă de 58 de actori.
Weekendul teatral românesc se închide pe 20 octombrie în Sala Studio, la ora 18.00, cu piesa „Nu ne-am născut în locul potrivit” de David Schwartz şi Alice Monica Marinescu, în regia lui Manuel Braun.

Spectacolul „Nu ne-am născut în locul potrivit” se bazează pe un text actual românesc, scris de David Schwartz şi Alice Monica Marinescu. Textul a câştigat concursul Talking About Borders, organizat în 2012 în România. Concursul îşi propune să găsească în fiecare an, prin competiţie, cel mai bun text din câte o ţară europeană. Cum anul trecut a fost rândul României, şi cum partenerul permanent al competiţiei este Badisches Staatstheater din Karlsruhe, textul scris de David Schwartz şi Alice Monica Marinescu a ajuns să intre, în regia lui Manuel Braun, în repertoriul instituţiei germane. Textul descrie, în toată absurditatea realităţii, lumea invizibilă a refugiaţilor şi apatrizilor, viaţa într-o lume a regulilor care îngrădesc, a legilor care nu se respectă şi a graniţelor care destramă familii şi comunităţi. Alice Monica Marinescu şi David Schwartz au scris piesa în urma unor multiple întâlniri, discuţii şi interviuri cu persoane refugiate şi apatride.

Instalaţia „Take a peek. The city. The people. The absurde. Bucharest” realizată de arhitectții Dan Lancea și Sabina Pip, relatează vizual despre oameni şi locuri din Bucureşti şi descrie bucăţi de viaţă cotidiană. Instalația va putea fi vizitată în foaierul teatrului pe parcursul celor trei zile ale evenimentului.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook