9 octombrie 2009

Herta Müller este laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2009

Pe 8 octombrie 2009, Academia Suedeză a anunţat că decernează Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2009 scriitoarei germane originare din România Herta Müller, „care se foloseşte de concizia poeziei şi sinceritatea prozei pentru a zugrăvi universul dezmoşteniţilor.”

Între primele reacţii, Herta Müller a declarat: „Încă tot nu îmi vine să cred ce mi s-a întâmplat, e uimitor, nu m-am aşteptat la acest lucru, eram sigură că nu mi se va întâmpla tocmai mie, nu sunt în stare acum să vorbesc despre acest lucru. Mai am nevoie de timp să-mi pun gândurile în ordine”.

Herta Müller s-a născut în 1953 la Niţchidorf (Nitzkydorf în germană), în Banat. Tatăl său a fost un şvab expropriat de autorităţile comuniste. Mama scriitoarei a fost deportată într-un lagăr din Uniunea Sovietică, astăzi pe teritoriul Ucrainei. A lucrat, după absolvirea studiilor de filologie română şi germană, mai întâi ca traducătoare într-o fabrică de echipamente industriale. La scurt timp a fost concediată, din cauză că a refuzat să colaboreze cu Securitatea. S-a alăturat grupului Aktionsgruppe Banat, un cerc de tineri autori de limbă germană care se opuneau dictaturii şi cereau libertate de exprimare. Prima ei carte, „Niederungen” („Şesuri”), definitivată în 1978, nu a fost acceptată spre publicare. Abia în 1982, aceasta a văzut lumina tiparului într-o formă cenzurată. Versiunea originală avea să apară în Germania în 1984. Ameninţarea din partea Securităţii continuă, obligând-o pe Herta Müller să emigreze în 1987 în Republica Federală Germania. Mai multe invitaţii de a preda la diverse universităţi o poartă spre Anglia, Statele Unite şi Elveţia. În prezent, Herta Müller trăieşte la Berlin.

Opera sa a fost distinsă cu numeroase premii, printre care Premiul Franz Kafka, European Literary Prize Aristeion, International IMPAC Dublin Literary Award, Premiul pentru literatură al fundaţiei Konrad-Adenauer, Berliner Literaturpreis.

Herta Müller este cel de-al treilea câştigător de origine română al unui Premiu Nobel, după Elie Wiesel, născut la Sighetu Marmaţiei, distins în anul 1986 cu Premiul Nobel pentru Pace, şi George Emil Palade, născut la Iaşi, distins în 1974 cu Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

One thought on "Herta Müller este laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2009"

  1. George spune:

    Bravo, Herta!
    Asemenea lui Wiesel
    şi Palade,
    ai confirmat o regulă:
    Pentru a primi Nobelul,
    prima condiţie este să dezertezi
    din România.

    Mircea Cărtărescu!
    Ar fi timpul
    să-ţi faci bagajele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook