6 octombrie 2011

Tomas Tranströmer este laureatul Premiului Nobel pentru Literatură 2011

Joi, 6 octombrie 2011, la Stockholm, Comitetul Nobel a anunţat că Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2011 este poetul suedez Tomas Transtromer. Acesta a fost recompensat pentru că, „prin imaginile dense, limpezi, ne-a oferit o perspectivă proaspătă asupra realităţii”, potrivit Academiei suedeze.

Tomas Tranströmer, născut pe 15 aprilie 1931 la Stockholm, este cel mai cunoscut dintre poeţii scandinavi în viaţă. Numele său a fost deseori vehiculat ca posibil candidat la Premiul Nobel pentru Literatură, iar operele i-au fost traduse în peste 50 de limbi, printre care şi română. Poetul suedez a vizitat România în 2003, cu ocazia lansării volumului de poeme „Pagini din cartea nopţii”, în traducerea lui Dan Shafran (Ed. Polirom). În 2005 i-a apărut în limba română un al doilea volum, „Taina cea mare”, tot în traducerea lui Dan Shafran (Ed. Polirom).



Tomas Tranströmer a fost oaspetele ICR Stockholm în luna aprilie 2011, la împlinirea vârstei de 80 de ani, ocazie cu care institutul a organizat un program despre opera poetului suedez şi despre legăturile literare ale acestuia cu România. De altfel, Tomas Tranströmer s-a numărat deseori printre spectatorii prezenţi la evenimentele institutului.

Este pentru a doua oară când un laureat al Premiului Nobel pentru Literatură participă la programele Institutului Cultural Român de la Stockholm înainte de a-i fi decernat premiul. Înaintea lui Tomas Tranströmer, institutul s-a bucurat în mai multe rânduri, pe parcursul anului 2008, de prezenţa Hertei Müller.

Tomas Tranströmer a fost crescut de mamă, care a fost profesoară, după dispariţia timpurie a tatălui său, care era jurnalist. După obţinerea diplomei în psihologie, în 1956, a fost angajat la Institutul psihotehnic al Universităţii din Stockholm, ocupându-se apoi de delincvenţii adolescenţi într-un institut de specialitate. Paralel cu realizarea unei bogate creaţii poetice, a lucrat cu persoane handicapate, condamnaţi şi toxicomani.

A publicat prima culegere de versuri, intitulată „17 poeme”‘, la cea mai mare editură suedeză, Bonniers, în timpul studenţiei. Scriitorul a primit în 1966 prestigiosul premiu Bellman, după care au urmat alte numeroase distincţii.

După ce a publicat peste zece volume de poeme, Tomas Tranströmer a fost victima unui atac cerebral, în 1990, în urma căruia a rămas parţial paralizat, fiind nevoit să-şi reducă drastic activităţile. Prima culegere publicată la şase ani după atac, „Gondola durere”, s-a vândut în 30.000 de exemplare, ceea ce reprezintă un număr uimitor pentru poezie. După acest succes, poetul n-a mai publicat nimic timp de opt ani. Ultima sa apariţie editorială a fost în 2004, o culegere de poeme haiku (‘Marea enigmă’).

Tomas Transtromer este căsătorit cu Monica, cei doi având două fiice.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook