10 octombrie 2014

Patrick Modiano a obţinut Premiul Nobel pentru Literatură 2014

Juriul, alcătuit din 18 scriitori, profesori şi alţi membri ai Academiei Suedeze, l-a desemnat pe Patrick Modiano ca fiind laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din 2014, „pentru arta memorialistică, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie”. Peter Englund, secretarul Academiei Suedeze, a precizat: „Are o colecţie unică de opere, pentru că dialoghează unele cu celelalte, se oglindesc. Întâmplări dintr-o carte pot reapărea în alta.” Patrick Modiano are 69 de ani şi este cel de-al 11 scriitor de origine franceză care câştigă acest mare premiu.



Prima reacţie a lui Patrick Modiano a fost: „Sunt fericit, dar mi se pare bizar.”

Patrick Modiano s-a născut pe 30 iulie 1945, în Boulogne-Billancourt, o suburbie a Parisului. Tatăl său era un om de afaceri evreu, iar mama sa o actriţă belgiană. A studia la Lycée Henri-IV din capitala franceză, unde profesor de geometrie i-a fost scriitorul francez Raymond Queneau. Acesta din urmă a jucat un rol decisiv în viitoarea carieră a lui Modiano. Acesta a debutat în anul 1968, cu romanul „La place de l’étoile”, care a câştigat Premiul „Roger Nimier” şi Premiul Feneon.

Printre cărţile lui Patrick Modiano se numără: „Le Rond de nuit” (1969), „Les Boulevards de ceinture” (1972, Marele Premiu al Academiei Franceze), „Rue des boutiques obscures” (Premiul Goncourt), „De si braves garçons” (1982), „Remise de peinev (1987), „Fleur de ruine” (1991), „Chien de printemps” (1993), „La petite bijou” (2001, Premiul „Jean Monnet” pentru literatură europeană, oferit de departamentul Charente), „Dans le café de la jeunesse perdue” (2007).

A obţinut şi premii pentru întreaga operă: Premiul Prince Pierre de Monaco (1984), Marele Premiu pentru Literatură „Paul Morand” (2000), Premiul Mondial „Cino del Luca” (2010), Premiul BnF, Premiul „Marguerite Duras” (2011).

Patrick Modiano a scris şi cărţi pentru copii, scenarii de film şi versuri pentru muzică.

Cartea sa „În cafeneaua tinereţii pierdute” a fost publicată şi în limba română, la editura ART.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

One thought on "Patrick Modiano a obţinut Premiul Nobel pentru Literatură 2014"

  1. Iulia Mirancea spune:

    Superb! Cât îmi doresc aceste volume!
    Faceți o treabă minunată, domnule Lucian Velea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook