Svetlana Alexievici este laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2015
Scriitoarea şi ziarista belarusă Svetlana Alexievici a primit premiul Nobel pentru Literatură, pentru „pentru scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinţei şi curajului în zilele noastre,” potrivit motivaţiei Comitetului Nobel.
Svetlana Alexievici are 67 de ani. S-a născut pe 31 mai 1948 în oraşul ucrainean Ivano-Frankivsk, pe atunci în URSS, dintr-un tată belarus şi o mamă ucraineană. După ce tatăl său şi-a încheiat serviciul militar, familia s-a mutat în Belarus, unde ambii părinţi au lucrat ca profesori.
Svetlana Alexievici a studiat jurnalismul la Universitatea din Minsk între 1967 şi 1972. După ce şi-a terminat studiile, a lucrat ca profesoară şi jurnalistă.
A fost jurnalist corespondent la Minsk, unde a colaborat cu cele mai importante ziare.
Favorită de mai mulţi ani, Svetlana Alexievici este autoarea unor cărţi impresionante despre catastrofa de la Cerbnobîl şi războiul din Afganistan, interzise în ţara sa.
Din cauza opiniilor sale disidente, Svetlana Aleksievici s-a autoexilat periodic, locuind în Italia, Franţa, Germania şi Suedia.
Seamănă cu Herta, sunt la fel de arătoase. Amândouă s-au şcolit serios în comunism, apoi s-au „autoexilat” în lumea „liberă” şi au câştigat premiul politic, pentru modul în care au scuipat peste trecutul lor şi al popoarelor din care făceau parte. Disidentele de ele! Însă următorul Nobel îl va lua un arab, pentru că, după cum vin refugiaţii în lumea „liberă” (liberă de orice răspundere) arabii vor fii majoritari, de anul viitor, în patria lui Nobel Dinamită.
Până la urmă doamna reporter s-a „autoexilat” corect, acolo unde se dă premiul, adică în Suedia. Iar premiul vine într-un moment politic ideal: alegerile din Belarus!
Occidentalii şi acoliţii lor ştiu să se folosească de scriitorii „disidenţi”, adică de cei convenabili lor din punct de vedere politic. Amintiţi-vă ce mare scriitor era Paul Goma, în Occident, în anii optzeci. Apoi, de când cu „Revoluţia din 89”, Occidentul l-a uitat complet. S-au folosit de el ca de o rolă de hârtie igienică.
Alfred! Vai de dinamita ta!