În perioada 28 august-1 septembrie 2019, Central European Film Festival Timișoara (CEFFTM) revine cu filme, cineconcert și dezbateri pe tema „rEvolutions”, în mai multe spații din Timișoara: Piața Unirii, Aula Magna a Universității de Vest Timișoara, Grădina de Vară Capitol (Sala Capitol, în caz de vreme nefavorabilă), Casa Artelor, Anturaj, librăria Cărturești Mercy, Piața Sfântul Gheorghe. Deschiderea Central European Film Festival se întâmplă în Piața Unirii, la ora 21:00, pe 28 august 2019.
Continuare »
fără voturi
Încarc...
Publicat de Veronica Şerbănoiu in Cinema, Ştiri Comentariile sunt închise pentru rEvolutions – Central European Film Festival Timișoara
În seara zilei de 26 februarie 2019, în centrul istoric al Berlinului, se dă startul unuia dintre cele mai importante evenimente românești ale anului în capitala germană: „Zilele Filmului Românesc”, la Cinematograful Zeughaus, din complexul Muzeului Național de Istorie a Germaniei. Seria Rekonstruktion. Filmland Rumänien, aflată la cea de 4-a ediție, prezintă în perioada 26 februarie – 30 martie 2019 un număr de 19 producții cinematografice, premiate la festivalurile internaționale, inclusiv o selecție a unor filme care au obținut premii în ultimii cinci ani la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.
Seria este deschisă în data de 26 februarie 2019, ora 19:00, cu filmul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, în regia lui Radu Jude. Titlul pornește de la o frază rostită în Consiliul de Miniștri, în vara anului 1941, de către viceprim-ministrul de atunci, Mihai „Ică” Antonescu. Regizorul Radu Jude îi oferă „micului Antonescu” un răspuns cinematografic în viziune proprie, respectiv povestea unei reconstituiri istorice. Jude îmbină narațiunea filmică cu imagini de arhivă și lecturi din cărţi de specialitate, spre a aborda un moment istoric tragic, petrecut la Odessa în toamna anului 1941.
Cinematografia românească este reprezentată la Festivalul de film de la Cannes din 11-21 mai 2016. Anul acesta pare să fie cea mai consistentă prezență românească din istoria Cannes-ului.
Standul românesc din „Marché du Film” este organizat de Centrul Național al Cinematografiei împreună cu Ministerul Culturii și are ca scop principal promovarea cinematografiei românești pe plan internațional. Standul furnizează informații la zi despre industria românească de film și pune în legătură cineaști români cu industria internațională de cinema, cu instituții străine, organizații, sau companii de producție și de distribuție. România este totodată promovată ca un partener ce poate furniza servicii de producție prin intermediul studiourilor cinematografice și al echipelor de producție din țară.
În perioada 26 noiembrie – 13 decembrie 2015, are loc la München cea de-a 10-a ediție a Festivalul Filmului Românesc, cel mai mare festival de film românesc organizat în Germania. Ca în fiecare an, acest festival se desfăsoară sub egida Zilelor Culturii Române la München, și are loc la Filmmuseum im Münchner Stadtmuseum.
Festivalului Filmului Românesc de la München este un eveniment prestigios, de mare anvergură, care s-a bucurat de-a lungul anilor de un real succes, fiind primit cu entuziasm atât de către publicul cinefil, cât şi de presa de specialitate.
Festivalul Internaţional de Film Est-European de la Cottbus, care se află la a 25-a ediție și este dedicat celor mai recente producţii cinematografice provenite din Europa Centrală și de Est, are loc între 3 și 8 noiembrie 2015.
Institutul Cultural Român din Berlin a sprijinit și această importantă ediție aniversară, festivalul invitând o numeroasă delegație de cineaști din România. Au fost selecționate trei producţii românești de lungmetraj: „Un etaj mai jos” de Radu Muntean, „Muntele magic” de Anca Damian și „Lumea e a mea“ de Nicolae Constantin Tănase, dar și scurtmetrajul „Insula” de Ozana Nicolau.
Film Society of Lincoln Center și Romanian Film Initiative organizează festivalul dedicat filmului românesc de la New York într-o nouă prezentare. Intitulat Making Waves: New Romanian Cinema, festivalul se desfășoară între 29 noiembrie și 5 decembrie 2012 la Film Society of Lincoln Center, oferind publicului o reinventare a prestigioasei serii dedicate filmului românesc din New York. Evenimentul va include cele mai recente vârfuri ale cinematografiei românești contemporane, lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, dar și retrospective și proiecții speciale dedicate regizorilor români consacrați, programe speciale și o serie de dezbateri pe marginea crizei survenite în peisajul politicilor culturale în Europa Centrală și de Est.