19 august 2019

rEvolutions – Central European Film Festival Timișoara

În perioada 28 august-1 septembrie 2019, Central European Film Festival Timișoara (CEFFTM) revine cu filme, cineconcert și dezbateri pe tema „rEvolutions”, în mai multe spații din Timișoara: Piața Unirii, Aula Magna a Universității de Vest Timișoara, Grădina de Vară Capitol (Sala Capitol, în caz de vreme nefavorabilă), Casa Artelor, Anturaj, librăria Cărturești Mercy, Piața Sfântul Gheorghe. Deschiderea Central European Film Festival se întâmplă în Piața Unirii, la ora 21:00, pe 28 august 2019.



Anul 1989 înseamnă ziduri spulberate, bariere depășite, un mod nou de a vedea lucrurile, deschidere spre democrație și capitalism în timp ce comunismul ajunge la apus. La 30 de ani de la Revoluția din 1989 și de la căderea Cortinei de Fier, Central European Film Festival Timișoara 2019 a decis să aducă în prim-plan „rEvoluțiile” cu tot ce reprezintă ele din punct de vedere social, politic și emoțional prin intermediul mai multor evenimente conectate la film.

Secțiunile din acest an ale festivalului sunt: Competiția, Panorama, No/Kidding!, Filme Studențești și Revoluții în documentare. Acestea sunt completate de două proiecții speciale: un film din Singapore și altul despre cultura Klezmer.

La deschiderea Central European Film Festival care se întâmplă în Piața Unirii trupa care susține cineconcertul în acest an este Luna Amară. Aceasta interpretează piese asociate unor secvențe din „Hîrtia va fi albastră”, de Radu Muntean și „Timișoara Decembrie 1989”, de Ovidiu Bose Paștina. Formație fanion pentru mai multe generații de consumatori de muzică live care apreciază mesajele sociale, dar și de dragoste, ale poeziilor care abordează diverse stări, Luna Amară vine în fața cinefililor cu o interpretare inedită.

În secțiunea competițională se întrec producții ca: „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, „Donbass”, „The Announcement” și multe altele. Secțiunea Panorama include atât filme românești, cât și coproducții: „Hîrtia va fi albastră”, „God Exists, Her Name is Petrunja”, „L’Homme fidèle”.

Juriul care decide câștigătorul competiției este format din Laurențiu Damian (regizor și scenarist), Ioana Flora (actriță), Dana Duma (critic de film), Adrian Titieni (actor) și Irina Margareta Nistor (critic de film și ambasadoare CEFFTM)

Și anul acesta se acordă Premiul Radu Gabrea în cadrul secțiunii de filme studențești. Cei care hotărăsc spre cine se duce premiul sunt: Sanda Vișan (realizatoare TV și critic de film), Marian Sorin Rădulescu (scriitor și critic de film) și Melania Oproiu (editor de film).

Documentarele despre revoluții sunt cele proiectate de-a lungul anului în programul X-tensii derulat împreună cu Asociația TM 2021: „The Singing Revolution”, „1989”, „After The Fall”, „Last Days of Ceausescus”, „1989, Revoluția din Ungaria”, „Timișoara Decembrie 1989”.

Intrarea la proiecții este liberă.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook