10 septembrie 2020

„Utopii” – de-a patra ediție a Central European Film Festival Timișoara 2020

În perioada 23–27 septembrie 2020, Central European Film Festival Timișoara așteaptă publicul să-și facă loc într-o lume imaginară, clădită pe cadre de film reunite în tema „Utopii”. Și cum utopiile n-ar putea exista fără distopii, Central European Film Festival Timișoara și-a închipuit un dialog între utopii și distopii.



Cea de-a patra ediție a CEFFTM aduce în patru spații diferite (Garnizoana din Piața Libertății, Grădina de Vară Capitol, curtea Faber, Iulius Gardens-Family Plaza) un cine-concert, o secțiune Panorama, una de filme studențești și un concurs de filme pentru adolescenți No Kid/ding! plus un focus pe Irlanda, în contextul în care Galway este în acest an Capitală Europeană a Culturii.

Deschiderea festivalului are avea loc la 23 septembrie 2020, ora 20:30, la Muzeul Militar/Garnizoana din Piața Libertății cu un cine-concert susținut de trupa Coma pe filmul românesc alb-negru, „S-a furat o bombă”, regizat de Ion Popescu Gopo. Filmul a fost selecționat în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Cannes din 1962. Timp de o oră liniile melodice ale trupei Coma urmăresc comicul de situație din filmul lui Gopo, într-o fantezie satirică, presărată cu tehnici de animație.

Secțiunea Panorama aduce la Grădina de Vară Capitol filme noi premiate în 2019 și 2020 la festivaluri din țările din care provin:

  • „Domnul Jones” („Mr. Jones”) (Polonia-Anglia-Ucraina, 2019, regia Agnieszka Holland), aflat în competiția oficială la Berlin International Film Festival 2019 și câștigător al 4 premii Polish Film Awards în 2020
  • „Gătește Copulează Omoară” („Cook F**k Kill”) (Cehia-Slovacia, 2019, regia Mira Fornay)
  • „Urma” (România, 2019, regia Dorian Boguță), câștigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la TIFF 2020

Secțiunea de filme studențești este reprezentată de producții realizate de studenți de la UNATC în perioada 2019-2020 și rulează producțiile recente ale contextului pre-lockdown, în care studenții au reușit să păstreze vie arta cinematografică. Acestea sunt proiectate în curtea Faber, pe 25 septembrie 2020, de la ora 20:30.

Un pre-eveniment Central European Film Festival Timișoara este parte din Street Delivery Timișoara (18-20 septembrie 2020). La intersecția dintre ReSoluții și Utopii se află „Eu sunt REN” („Jestem REN”) (Polonia, 2019, regia Piotr Ryczko), un film psihologic cu accente distopice, o dramă cu elemente science-fiction care se apropie de „Solaris” al lui Tarkovsky în modul de abordare.

Concursul No Kid/ding! provoacă tinerii la realizarea unui film de maxim 5 minute în care să arate cum a fost pentru ei perioada stării de urgență. Nu există niciun fel de limitări stilistice, deoarece este vorba de o secțiune experimentală. Tinerii pot filma oricum li se pare lor că e artistic, iar juriul evaluează cu toată deschiderea aventura vizuală a acestora.

No Kid/ding! se adresează liceenilor și studenților, iar filmele realizate sunt așteptate la adresele pr@cefftm.to sau office@cefftm.ro, începând cu data de 14 septembrie 2020.

Participarea la evenimente este gratuită.

Mai multe informații despre programul festivalului se găsesc pe pagina de Facebook a acestuia.

Evenimentul se derulează în conformitate cu Ordinul Ministerului Culturii nr. 2941 din 19 iunie 2020.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook