30 august 2021

Central European Film Festival Timișoara, ediția a V-a

În perioada 1-5 septembrie 2021, Central European Film Festival cheamă publicul la cea de-a cincea ediție a evenimentului „Noua realitate”, în mai multe spații din Timișoara (Aula Magna a Universității de Vest, Garnizoană, Grădina de Vară). În aceste momente, în care realitatea cotidiană e supraîncărcată de schimbări, suntem apostolii unei noi realități, una a ficțiunii prin film. Tema din acest an, „Noua realitate”, este o temă care este deschisă jocului imaginației cu realitatea. Imposibilul imposibil vs. imposibilul posibil.Marea Resetare despre care se tot vorbește devine pentru cinci zile Marea Deconectare. O provocare pentru fiecare dintre spectatori care nu este legată nici de transformarea digitală și nici de schimbări de valori. Nu ne propunem să devenim vulnerabili, ci să descoperim ideea de fericire a fiecăruia dintre noi pe drumul dinspre noua realitate spre film. Spectatorii sunt provocați să încerce emoțiile ecranului, să se salveze de la o viață monocromă prin intermediul filmului, de-a lungul a cinci zile de festival în care episoadele imaginare sunt presărate de treziri la ceea ce trăim, prin intermediul proiecțiilor de filme documentare în cadrul unei secțiuni nou introduse pentru acest an, cea de documentare.

După o pauză de un an pentru secțiunea competițională, ediția cu numărul cinci revine la formula originală cu următoarele categorii: Competiție (filme din ultimii doi ani, central-europene, sud-est europene sau coproducții, premiate la diverse festivaluri, reprezentative pentru țările din care provin), Panorama, Filme studențești, Filme documentare, Filme pentru copii, plus un focus pe Norvegia.

Miercuri, 1 septembrie 2021, ora 21:00, Central European Film Festival Timișoara se deschide cu un cineconcert în Piața Unirii – filmul românesc „Manasse” din 1925, în regia lui Jean Mihail pe muzica Mădălinei Pavel. Eroina filmului este Lelia Cohanovici, o tânără evreică din capitală, care se îndrăgostește de creștinul Matei Frunză, dar părinții acesteia, Nissim și Esther, doresc să o mărite cu coreligionarul lor, Emil Horn. Ce anume se întâmplă în ziua nunții și cum muzica lumii surprinde sonor acțiunea filmului, descoperim pe 1 septembrie.

Distribuția este formată din Romald Bulfinski, Iosif Kamen, Maria Ciucurescu.

Mădălina Pavăl însoțește filmul alături de 12 muzicieni talentați: Alexei Turcan – acordeon și chitară, Raluca Stratulat – vioară, Ioana Turcu – flaut, Cristian Chirodea – tobe, Lucian Naste – chitară, Alex Corlan – bass, Diana Ciudin – vioară, Sarah Andreescu – vioară, Larisa Retegan – violă, Mihail Grigore – violoncel, Iacob Artin Panighiant – contrabas și Alice Hristodor – harpă.

Și în acest an proiecțiile sunt completate de evenimente conexe: lansări de carte și workshop-uri despre film pentru adolescenți, realizate în colaborare cu Asociația Contrasens.

Astfel, tinerii pasionați de lumea filmului pot alege între ateliere despre ecranizări după benzi desenate cu Bogdan Movileanu, atelier despre casting cu Viorica Capdefier sau atelier despre secvențe memorabile din filme românești cu Bogdan Movileanu și Marian Sorin Rădulescu, sau de ce nu, pot participa la toate cele enumerate.

Intrarea la toate evenimentele din festival este liberă.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook