6 septembrie 2021

Central European Film Festival Timișoara 2021 și-a desemnat câștigătorii

Duminică, 5 septembrie 2021, la Grădina de Vară Capitol, Festivalul de Film Central European Timișoara și-a desemnat câștigătorii celei de-a cincea ediții, cu tema „Noua realitate”. Tinerii regizori maghiari, Nandor Lörincz și Balint Nagy, sunt cei care au plecat acasă cu marele premiu, lungmetrajul „As Far As I Know” („Din câte știu”), câștigând trofeul pentru Cel mai bun film.



Motivația juriului:

Lungmetrajul ne-a impresionat printr-o caracterizare subtilă și atentă la detaliile semnificative și prin atragerea spectatorilor de la primul la ultimul cadru în microcosmosul căsniciei, în care granița dintre bine și rău e chestionată continuu.

Premiul pentru Cel mai bun scenariu i-a revenit lui Ilja Zofin pentru „Persian Lessons” („Lecții de persană”) în regia lui Vadim Perelman, pentru modul în care a adaptat o proză scurtă, dezvoltând-o într-o narațiune emoționantă, plină de suspans și construind personaje veridice și relevante pentru o temă universală.

Hüseyin Tabak („Gipsy Queen”) este cel care a câștigat premiul pentru Cea mai bună regie, juriul apreciind viziunea aproape documentaristică și fără tezism cu care acesta abordează tematica asimilării sociale și a sacrificiului matern, conducând cu măiestrie o actriță talentată (Alina Șerban) către o interpretare foarte puternică.

Juriul secțiunii competiționale a fost format din Ana Covalciuc (actriță), Mihai Fulger (critic de film) și Laszlo Kantor (producător de film).

Premiul Radu Gabrea, acordat unui scurtmetraj din secțiunea de filme studențești, a ajuns la „Vânătoarea de cerbi” (regia Andrei Olănescu).

Motivația juriului format din Melania Oproiu (editor de film), Marian Sorin Rădulescu (critic de film) și Răsvan Popescu (jurnalist, scenarist și scriitor):

Juriul a fost impresionat de ingeniozitatea și maturitatea concepției regizorale ce transformă realitatea în semn, de felul în care au fost conduși cei doi interpreți, de expresia riguros-austeră prin care este redat momentul unei întâlniri târzii — mult așteptate, cu profunde valențe umaniste — dintre un fiu și un tată rătăcitor.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook