27 noiembrie 2012

Making Waves: New Romanian Cinema

Film Society of Lincoln Center și Romanian Film Initiative organizează festivalul dedicat filmului românesc de la New York într-o nouă prezentare. Intitulat Making Waves: New Romanian Cinema, festivalul se desfășoară între 29 noiembrie și 5 decembrie 2012 la Film Society of Lincoln Center, oferind publicului o reinventare a prestigioasei serii dedicate filmului românesc din New York. Evenimentul va include cele mai recente vârfuri ale cinematografiei românești contemporane, lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, dar și retrospective și proiecții speciale dedicate regizorilor români consacrați, programe speciale și o serie de dezbateri pe marginea crizei survenite în peisajul politicilor culturale în Europa Centrală și de Est.



În 2012, în ciuda succesului și a recunoașterii din ce în ce mai mari ale festivalului, însăși existența acestuia a fost pusă sub semnul întrebării de schimbările recente de pe scena politică românească. Acestea și-au pus amprenta în mod nefast asupra misiunii, statutului și bugetului Institutului Cultural Român. Ca răspuns la aceste ingerințe, Corina Șuteu și Oana Radu, adică echipa care, în urmă cu șapte ani, sub auspiciile Institutului Cultural Român, a pus bazele festivalului, și-au dat demisia din funcțiile de director, respectiv de director adjunct ai Institutului, luând decizia de a înființa Romanian Film Initiative (RFI), avându-l alături pe Mihai Chirilov, director artistic al festivalului încă de la înființarea acestuia. RFI, în colaborare cu Film Society of Lincoln Center, și-a propus să păstreze spiritul ludic și deschis inovațiilor al festivalului, permițând astfel filmului românesc să continue să „facă valuri” la New York. RFI beneficiază de sprijinul unor artiști români de prim rang, cum ar fi regizorii Cristian Mungiu, Radu Muntean, Lucian Pintilie, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu și Andrei Ujică, sau artistul vizual Dan Perjovschi, dar și de parteneriatul de cursă lungă cu Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).

„Ca partener al festivalului MAKING WAVES, Film Society of Lincoln Center își exprimă mândria de a putea sprijini în continuare remarcabila generație nouă de regizori români promovând filmele acestora, cu atât mai mult cu cât măsurile recente ale guvernului român au pus în pericol viitorul sprijinului acordat de stat domeniilor artei și culturii”, a declarat Scott Foundas, din partea FSLC.

MAKING WAVES își propune să ofere o panoramă a producțiilor cinematografice românești de top, prezentând totodată publicului american filme de referință care nu au avut parte de o vizibilitate pe măsură în Statele Unite ale Americii. Festivalul a fost lansat în 2006 de către ICR New York, în colaborare cu TIFF și Tribeca Cinemas. Un moment crucial în istoria acestei manifestări a fost găzduirea ei, începând cu anul 2011, de către Film Society of Lincoln Center.

„Cinematografia românească merită să fie prezentată publicului american în mod programatic și în cel mai profesionist chip cu putință. Pentru că ne-am angajat să slujim prin toate mijloacele această cauză, Romanian Film Initiative face tot posibilul pentru a depăși actuala situație de criză, creând o nouă platformă menită să acorde extrem de talentatei comunități cinematografice din România șansa de a primi atenția care i se cuvine,” susține Corina Șuteu, fondator și președinte al festivalului și cofondator al Romanian Film Initiative.

Timp de o săptămână, MAKING WAVES va prezenta o retrospectivă a celor mai valoroase producții recente, din care nu lipsesc „Despre oameni și melci” al lui Tudor Giurgiu, filmul de deschidere din acest an, sau „După dealuri” al lui Cristian Mungiu, care a primit distincții importante la Cannes și va încheia această ediție a festivalului. Selecția mai cuprinde, de asemenea, lungmetrajele „Toată lumea din familia noastră” al lui Radu Jude și „Din dragoste cu cele mai bune intenții” al lui Adrian Sitaru, ambele prezentate în premieră la New York, cât și premiera nord-americană a filmului „Trei zile până la Crăciun (Ultimele zile din viața Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu)”, semnat Radu Gabrea.

Festivalul va include și primul portret prezentat în Statele Unite ale Americii dedicat regizorului Alexandru Tatos. În urma includerii în colecția MoMA (Muzeul de artă modernă din New York), „Secvențe”, capodopera acestui cineast român de frunte al anilor ’70 și ’80, a lăsat o puternică impresie în rândul spectatorilor americani. Publicul newyorkez are posibilitatea de a viziona trei dintre peliculele sale cele mai apreciate: „Mere roșii” (1976), „Duios Anastasia trecea” (1979) și „Secvențe” (1982), în copii noi produse cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Anda Onesa, actrița principală din „Duios Anastasia trecea”, și Florin Mihăilescu, director de imagine și colaborator de cursă lungă al lui Alexandru Tatos, vor prezenta aceste filme în cadrul vizionărilor de gală și vor răspunde întrebărilor spectatorilor.

Printre evenimentele speciale ale festivalului se numără un omagiu prilejuit de aniversarea a 40 de ani de la premiera filmului „Nunta de piatră”, coregizat de Dan Pița și Mircea Veroiu, un alt titlu românesc printre puținele incluse în colecția MoMA, cu participarea actriţei Ursula Wolcz.

Programul evenimentului include și două mese rotunde sub titulatura „Libertate creativă prin cinema: România și Ungaria”, realizate în colaborare cu Jakab Orsos, director al festivalului PEN World Voices NY, fost director al Centrului Cultural Maghiar. Dezbaterile sunt precedate de proiecțiile filmelor „Secvențe” de Alexandru Tatos și „Time Stands Still” (1985) al regizorului maghiar Peter Gothar. Ele au drept scop oferirea accesului la o mai largă înțelegere a contextului sociopolitic din cele două țări, precum și investigarea relației dintre domeniul artelor și fragilitatea acestuia față de politizare.

Printre oaspeții acestei ediții se numără actrițele Cristina Flutur și Cosmina Stratan, laureate cu un premiu de interpretare ex aequo la Cannes („După dealuri”), Tudor Giurgiu (regizor al lungmetrajului „Despre oameni și melci” și al scurtmetrajului „Un alt Crăciun”, producător al lui „Undeva la Palilula” și președinte al Festivalului Internațional de Film Transilvania, partener de tradiție al festivalului), actorii Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu („Despre oameni și melci”), regizorul Radu Gabrea și actrița Victoria Cociaș („Trei zile până la Crăciun”) și producătorul Ada Solomon („Toată lumea din familia noastră” și „Din dragoste cu cele mai bune intenții”).

„Miza este una extrem de importantă, dat fiind succesul de critică al precedentei ediții, găzduite de Film Society of Lincoln Center, și am convingerea că selecția de acest an, care include lungmetraje multipremiate, completate de o gamă largă de scurtmetraje, documentare, portrete sau retrospective aniversare, se va ridica la înălțimea așteptărilor publicului newyorkez, dovedind o dată în plus că filmul românesc își merită locul special pe care îl ocupă pe harta cinematografiei mondiale,” este de părere Mihai Chirilov, director artistic al festivalului și co-fondator al Romanian Film Initiative.

MAKING WAVES: New Romanian Cinema este susținut financiar de Trust for Mutual Understanding, Blue Heron Foundation, artistul vizual Adrian Ghenie și regizorul și producătorul Bobby Păunescu. Pentru a întregi suma necesară desfășurării în bune condiții a ediției din 2012, Romanian Film Initiative a demarat de asemenea o campanie fără precedent de atragere de fonduri prin intermediul platformei Kickstarter, în urma căreia sute de susținători ai festivalului, dar și entuziaști de pretutindeni ai cinematografiei românești, au pus umărul la reușita evenimentului.

Boardul festivalului este format din Corina Șuteu, președinte, Mihai Chirilov, director artistic, Scott Foundas, associate program director FSLC, și Oana Radu, manager al festivalului.

Selecția integrală a festivalului cuprinde:

Lungmetraje de ficțiune: Despre oameni și melci (r. Tudor Giurgiu), După dealuri (r. Cristian Mungiu), Crulic – Drumul spre dincolo (r. Anca Damian), Din dragoste, cu cele mai bune intenții (r. Adrian Sitaru), Film pentru prieteni (r. Radu Jude), Toată lumea din familia noastră (r. Radu Jude), Trei zile până la Crăciun (r. Radu Gabrea) și Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete).

Documentare: 8 Martie (r. Alexandru Belc), Păcătoasa Teodora (r. Anca Hîrte), Turn Off the Lights (r. Ivana Mladenovic) și Un gând, un vis, Doyle… și-un pix (r. Bogdan Ilie-Micu).

Scurtmetraje: Blu (r. Nicolae Constantin Tănase), Cină în familie (r. Ștefan Constantinescu), Hello Kitty (r. Millo Simulov), Minute infinite (r. Cecilia Felmeri), Tatăl meu e cel mai tare (r. Radu Potcoavă), Țipătul (r. Sebastian Cosor) și Un alt Crăciun (r. Tudor Giurgiu).

Proiecție specială: Nunta de piatră (r. Dan Pița și Mircea Veroiu).

Retrospectivă Alexandru Tatos: Mere roșii, Duios Anastasia trecea și Secvențe.

Libertate creativă prin cinema – România și Ungaria: Secvențe (r. Alexandru Tatos) și Time Stands Still (r. Peter Gothar), urmate de două mese rotunde.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook