21 mai 2014

Cinematografia românească contemporană la Stockholm

În 27 şi 28 mai 2014, cinematografia românească contemporană este prezentată publicului suedez în cadrul unui program amplu care aduce în discuţie principalele caracteristici şi teme ale cinematografiei europene. Proiectul face parte din programul „Noua cinematografie europeană”, iniţiat de Biblioteca de Muzică şi Film din cadrul Kulturhuset Stadsteatern (Casa de Cultură a oraşului Stockholm) şi este o continuare a festivalului Zilele filmului românesc organizat de ICR Stockholm, festival care a prezentat publicului suedez, la începutul lunii mai, un număr de 13 producţii cinematografice româneşti recente.

Programul constă într-o prezentare a cinematografiei româneşti a ultimilor ani şi o proiecţie de film, la cinematograful Klarabiografen din cadrul Kulturhuset Stadsteatern. Astfel, în 27 mai, profesorul Doru Pop susţine prelegerea „The Romanian New Wave Cinema, from Dusk till Dawn”, în care analizează fenomenul cunoscut sub numele de „noul val” românesc, încercând să identifice ceea ce este specific pentru filmele celor mai tineri dintre regizorii români actuali, cu exemplificări ale esteticii şi tipului de narativitate la care apelează aceştia.

Filmul proiectat în 28 mai, „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, regia Corneliu Porumboiu, este una dintre cele mai apreciate producţii cinematografice româneşti ale ultimilor ani.

Doru Pop, născut în 1970, este profesor în cadrul Facultăţii de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babes-Bolyai din Cluj Napoca şi fost bursier Fulbright. În prezent predă cursuri de cultură vizuală şi teoria comunicării în media. În 2012 a predat de asemenea un curs extins despre filmul românesc la Bard College, New York, şi este autorul volumului „Romanian New Wave Cinema: An Introduction”, publicat în 2014.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook