21 ianuarie 2015

Cinematografia românească reprezentată la Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg 2015

Institutul Cultural Român de la Stockholm este pentru cea de-a opta oară partener al Festivalului Internaţional de Film de la Göteborg, care se desfăşoară în perioada 23 ianuarie – 2 februarie 2015.

La această ediţie a festivalului, prezenţele româneşti sunt încadrate la secţiunea „Vizionari”, dedicată filmelor care au schimbat modul în care percepem cinematografia, unde va rula „Al doilea joc” (2014, regia Corneliu Porumboiu), şi la secţiunea „Europa Europa”, care include filme cu miză politică şi socială, unde documentarul „Waiting for August” (2014, regia Teodora Ana Mihai) va fi proiectat de patru ori în prezenţa regizoarei. Ambele filme vor fi prezentate în premieră în Suedia.

Prezentat în premieră în 2014 în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, „Al doilea joc” este un documentar şi implică o discuţie între regizor şi tatăl său, arbitru de fotbal, pe baza unui meci din 1988, între două dintre cele mai importante echipe ale momentului, ambele reprezentante ale unor instituţii ale statului socialist, Steaua şi Dinamo. Pornind de la imaginile înregistrate ale meciului, filmul descompune momentul social şi politic şi construieşte scenarii alternative.

„Waiting for August”, debutul regizoarei de origine română, a fost distins în 2014 cu premiul pentru cel mai bun documentar la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, Cehia, la Festivalul Internaţional de Film de la Bergen, Norvegia, la Festivalul de Film Documentar Astra, Sibiu, şi nominalizat la premiul pentru cel mai bun documentar european în cadrul European Film Awards. Dezbătând problema migraţiei economice, documentarul urmăreşte viaţa a 7 copii din Bacău care se gospodăresc singuri în aşteptarea întoarcerii mamei lor, plecată în Italia la muncă.

Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg, înființat în 1979, este cel mai important eveniment de acest gen din Scandinavia și are anual peste 35.000 de spectatori, fiind un important punct de întâlnire pentru producătorii și criticii de film. În ultimii ani, cinematografia românească a fost o prezență constantă în festival, iar prin colaborarea cu ICR Stockholm, între anii 2006 şi 2014, numeroși cineaști români au vizitat festivalul pentru a se întâlni cu presa, publicul şi distribuitorii internaţionali.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook