15 octombrie 2015

Cinematografia românească în focus la festivalul East by Southeast de la Copenhaga

Institutul Cultural Român de la Stockholm susţine prezentarea în Danemarca, în cadrul ediţiei din acest an a festivalului East by Southeast, a trei lungmetraje româneşti recente, distinse cu premii internaţionale. Festivalul, ajuns la cea de-a patra ediţie, are loc în perioada 16-31 octombrie 2015 la Cinemateca din Copenhaga şi prezintă publicului danez producţiile cinematografice ale ultimului an, din Europa Centrală şi de Est. La ediţia din acest an sunt proiectate 11 filme din Albania, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Slovacia, Polonia, România, Rusia şi Ungaria.

Este pentru a treia oară când cinematografia română este parte din selecţia festivalului East by Southeast din Copenhaga, festival iniţiat de Institutul Danez de Film, iar în acest an prezenţa filmelor româneşti în festival este una seminificativă.

Filmele româneşti prezentate în programul festivalului sunt:

  • „Aferim!” – regia Radu Jude, premiat cu Ursul de Argint la Festivalul Internaţional de film de la Berlin în 2015
  • „Comoara” – regia Corneliu Porumboiu, film pentru care regizorul a fost distins cu premiul Un Certain Talent la Festivalul de film de la Cannes din 2015
  • „Autoportretul unei fete cuminţi” – regia Ana Lungu, câştigător al Marelui Premiu la Festivalul Internaţional de Film „Crossing Europe” din Linz, Austria

Considerat de critici „cel mai realizat şi original film” regizat până acum de Radu Jude (Variety), „Aferim!” este „o excepţională şi extrem de inteligentă incursiune într-o perioadă istorică cheie, făcută atât cu ironie, cât şi cu mânie.” Filmul a fost ales să reprezinte România la ediţia de anul viitor a premiilor Oscar, categoria Cel mai bun film de limbă străină.

Apreciat drept „o aventură subtilă de ambiţii dejucate şi visuri ascunse”, ca un film „intitulat cu geniu şi executat cu haz, care duce către un final amuzant, duios şi neaşteptat” (Indiewire), „o comedie de moravuri şi de caracter care adânceşte discuţia despre istoriile personale şi naţionale” (Variety), lungmetrajul „Comoara” este proiectat în premieră în Danemarca.

„Autoportretul unei fete cuminţi” reprezintă debutul individual în lungmetraj al regizoarei Ana Lungu şi a fost apreciat ca „un succes real al cinema-ului independent din România” (Cineuropa), care construieşte „unul dintre foarte puținele portrete feminine complexe din cinematografia română contemporană” (Andrei Rus, critic de film).

Participarea românească la festival este susţinută de Institutul Cultural Român de la Stockholm şi Ambasada României în Regatul Danemarcei, în colaborare cu Institutul Danez de Film.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook