8 noiembrie 2016

Trei filme româneşti la Festivalul Internaţional de Film de la Stockholm

Festivalul Internaţional de Film de la Stockholm are loc între 9 și 20 noiembrie 2016. Ajuns la cea de-a 27-a ediție, Festivalul este un cadru propice pentru introducerea producţiilor româneşti pe piaţa suedeză.

La invitația organizatorilor, regizorul Cristian Mungiu participă la Festival, unde susţine o sesiune de întrebări şi răspunsuri în data de 9 noiembrie. Participarea lui Cristian Mungiu la Festivalul Internațional de Film din capitala Suediei din acest an are loc cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Stockholm.

Trei filme româneşti recente sunt prezentate în cadrul festivalului:

  • „Câini” („Dogs”) în regia lui Bogdan Mirică, în competiţia Festivalului, în data de 10, 11 şi 16 noiembrie 2016;
  • „Bacalaureat” („Graduation”) în regia lui Cristian Mungiu, în secţiunea Open zone, în zilele de 9, 13 şi 18 noiembrie 2016;
  • „Fixeur” („The Fixer”), în regia lui Adrian Sitaru, în secţiunea Impact, în zilele de 13, 17 şi 20 noiembrie 2016.

Nume marcante ale cinematografiei româneşti au participat de-a lungul anilor la acest important eveniment din capitala Suediei. În 2007, filmul regizat de Cristian Mungiu, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, a căştigat Marele Premiu al festivalului, iar Anamaria Marinca premiul pentru cea mai bună actriţă.

În 2008 premiul pentru cel mai bun scurtmetraj i-a fost acordat filmului „Megatron” în regia lui Marian Crişan. George Piștereanu a primit în 2010 premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul din „Eu când vreau să fluier, fluier”.

De asemenea, în 2011 în secţiunea Open Zone au fost prezentate 2 lungmetraje româneşti: „Loverboy” al regizorului Cătălin Mitulescu şi „The Source” regizat de Radu Mihăileanu.

Cea mai recentă colaborare a ICR Stockholm cu festivalul a fost în 2014, când institutul a susţinut prezenţa în capitala suedeză a regizorului Alexander Nanau, al cărui documentar, „Toto şi surorile lui”, a fost inclus în programul oficial al evenimentului.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook