18 noiembrie 2013

Poziţia copilului – premiat la Festivalul Internaţional de Film de la Stockholm

Vineri, 15 noiembrie 2013, Festivalul Internațional de Film de la Stockholm a desemnat câștigătorii ediției de anul acesta. Printre aceștia se află și lungmetrajul „Poziția copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, distins cu premiul Telia, acordat celui mai bun film din festival care nu beneficiază încă de distribuţie în Suedia.În cadrul Festivalului Internațional de Film de la Stockholm, filmul „Poziția copilului” a fost prezentat în secțiunea Open Zone, dedicată celor mai apreciate filme din 2013, aflate în atenția Asociației Internaționale a Criticilor de Film FIPRESCI.

„Poziția copilului”, o producție Parada Film, 2013, este câștigătorul marelui premiu Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin din acest an și este, de asemenea, propunerea României pentru categoria Cel mai bun film străin la premiile Oscar, premiile Academiei Americane de Film.

Premiul Telia, acordat în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Stockholm de una dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii suedeze, este dedicat sprijinirii distribuției în Suedia a filmelor de artă şi constă în 100.000 sek (aproximativ 11.000 euro) acordați pentru distribuţia locală a filmului câştigător. În competiția pentru acest premiu sunt înscrise toate filmele prezentate în festival care nu beneficiază încă de distribuție în Suedia. Acordat de un juriu alcătuit anul acesta din producătorul Fredrik Heinig, actrița Linda Zilliacus și regizorul și fotograful Pieter Ten Hoopen, premiul revine celui mai bun film din festival a cărui distribuție în întreg teritoriul Suediei este considerată importantă. Premiul este astfel nu doar o recunoaștere a meritelor extraordinare ale filmului, ci și un sprijin în promovarea locală a acestuia, încât să poată fi văzut de un număr cât mai mare de spectatori.

Producțiile cinematografice românești au fost distinse cu premii și la edițiile anterioare ale Festivalului Internațional de Film de la Stockholm: în 2007 Marele Premiu al Festivalului i-a revenit filmului „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, regizat de Cristian Mungiu, iar Anamaria Marinca a fost câștigătoarea premiului pentru cea mai bună interpretare feminină pentru rolul principal din acest film; în 2010 actorul George Piștereanu a primit premiul pentru cea mai bună interpretare masculină pentru rolul din filmul „Eu când vreau să fluier, fluier”, în regia lui Florin Şerban.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook