26 februarie 2019

Zilele Filmului Românesc la Berlin

În seara zilei de 26 februarie 2019, în centrul istoric al Berlinului, se dă startul unuia dintre cele mai importante evenimente românești ale anului în capitala germană: „Zilele Filmului Românesc”, la Cinematograful Zeughaus, din complexul Muzeului Național de Istorie a Germaniei. Seria Rekonstruktion. Filmland Rumänien, aflată la cea de 4-a ediție, prezintă în perioada 26 februarie – 30 martie 2019 un număr de 19 producții cinematografice, premiate la festivalurile internaționale, inclusiv o selecție a unor filme care au obținut premii în ultimii cinci ani la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

Seria este deschisă în data de 26 februarie 2019, ora 19:00, cu filmul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, în regia lui Radu Jude. Titlul pornește de la o frază rostită în Consiliul de Miniștri, în vara anului 1941, de către viceprim-ministrul de atunci, Mihai „Ică” Antonescu. Regizorul Radu Jude îi oferă „micului Antonescu” un răspuns cinematografic în viziune proprie, respectiv povestea unei reconstituiri istorice. Jude îmbină narațiunea filmică cu imagini de arhivă și lecturi din cărţi de specialitate, spre a aborda un moment istoric tragic, petrecut la Odessa în toamna anului 1941.

Din program mai fac parte „Alice T” și „Un etaj mai jos” de Radu Muntean, „Comoara”, „Fotbal infinit” și „Al doilea joc” de Corneliu Porumboiu, „Sieranevada” de Cristi Puiu, „Soldații. Poveste din Ferentari” de Ivana Mladenovic, „Fixeur” de Adrian Sitaru, „Două lozuri” de Paul Negoescu, „Țara moartă”, „Aferim” și „Inimi cicatrizate” de Radu Jude, „Bacalaureat” de Cristian Mungiu, „Vânătoare” de Alexandra Bălteanu, „Nu mă atinge-mă” de Adina Pintilie, „Ana, mon amour” de Peter Călin Netzer, „Aniversarea” de Dan Chișu și „Câini” de Bogdan Miriță.

Câteva dintre proiecții sunt urmate de discuții cu publicul, avându-le invitate pe regizoarea Ivana Mladenovic, în seara de 6 martie 2019, pe scenarista Xandra Popescu, în seara de 12 martie 2019, pe producătoarea Bianca Oana, pe 24 martie 2019, și pe monteuza Dana Bunescu, în seara de 26 martie 2019.

Mai multe informații despre eveniment pot fi accesate online.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook