28 noiembrie 2012

Rekonstruktion. Filmland Rumänien II

În perioada 11–16 decembrie 2012, la Zeughauskino din Berlin are loc festivalul de film „Rekonstruktion. Filmland Rumänien II”, care continuă evenimentul de succes cu acelaşi nume al Institutului Cultural Român din Berlin din decembrie 2010.

„După dealuri“, cel de-al treilea film regizat de Cristian Mungiu, deschide festivalul. Filmul a fost distins anul acesta la Cannes cu premiul pentru Cel mai bun scenariu și premiul pentru Cea mai bună interpretare feminină.

„După dealuri“ este inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu-Bran. Imaginea este semnată de Oleg Mutu, rolurile principale fiind interpretate de două actriţe ieşence debutante în film: Cosmina Stratan (Voichiţa) şi Cristina Flutur (Alina), secondate de Valeriu Andriuţă (Părintele) şi Dana Tapalagă (Maica stareţă).

Filmul spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.

La deschiderea festivalului, pe data de 11 decembrie 2012, vor fi prezente cele două actrițe din rolurile principale Cosmina Stratan și Cristina Flutur. Totodată, cuvântul de deschidere va fi susținut de directorul cinematecii Zeughauskino Berlin, domnul Jörg Frieß, de către Ambasadorul României la Berlin, domnul Lazăr Comănescu, precum și de către directoarea ICR Berlin, doamna Cristina Hoffman.

Festivalul va prezenta la a doua sa ediție atât filme de lungmetraj, cât și scurtmetraje și documentare. De asemenea, vor fi proiectate două filme românești adaptate după operele lui I.L. Caragiale, încununând astfel „Anul Caragiale” celebrat de către ICR Berlin pe tot parcursul 2012.

Locația aleasă pentru desfășurarea proiectului deține o importanță specială. Zeughauskino Berlin este cinemateca oficială din cadrul Muzeului Național de Istorie (din patrimoniul arhitectural german), deține 170 de locuri și este situată central, lângă Universitatea Humboldt. Programul oferit de acest spațiu se pliază pe definiția unui cinematograf de artă și oferă doar serii de filme cu diferite tematici și provenind din toate colțurile lumii. Complexul cultural Deutsch-Historisches Museum a sărbătorit în octombrie 25 de ani de la înființare printr-un program complex de evenimente, la care a fost prezentă și Angela Merkel, Cancelarul Republicii Federale Germane.

Seria de filme „Rekonstruktion. Filmland Rumänien II“ este prezentată de Institutul Cultural Român din Berlin în colaborare cu Zeughauskino, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook