8 septembrie 2016

Noaptea Literaturii Europene 2016

Vineri, 9 septembrie 2016, în intervalul orar 19:00-23:00, pe traseul str. Pictor Arthur Verona – str. Dionisie Lupu – str. General Eremia Grigorescu – str. Vasile Lascăr, douăsprezece institute culturale din Bucureşti prezintă literatura din spaţiile geografice şi culturale pe care le reprezintă, în cadrul Nopţii Literaturii Europene.

afis_nle

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...
 12 aprilie 2016

Poetele Svetlana Cârstean şi Athena Farrokhzad în dialog la Stockholm

Miercuri, 13 aprilie 2016, Institutul Cultural Român de la Stockholm le are invitate pe scriitoarele Svetlana Cârstean, reputată poetă română şi laureată a Premiului Uniunii Scriitorilor din România şi Athena Farrokhzad, unul dintre cei mai importanţi poeţi suedezi tineri, cu ocazia lansării volumului „Trado”, prima carte semnată împreună de cele două autoare şi publicat în limba suedeză. În cadrul evenimentului de la sediul ICR Stockholm, Svetlana Cârstean şi Athena Farrokhzad prezintă cartea şi dialoghează despre funcția traducerii în literatură.

Ştirea despre apariția volumului semnat de Svetlana Cârstean şi Athena Farokhzad a fost preluată de numeroase publicaţii suedeze, cartea fiind menţionată ca una dintre cele mai interesante apariţii editoriale de anul acesta. Volumul de poezie „Trado” apare sub egida editurilor Albert Bonnier şi Rámus, unele dintre cele mai respectate din Suedia.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 20 martie 2014

Svetlana Cârstean participă la Târgul de poezie de la Stockholm

Institutul Cultural Român de la Stockholm participă la Ziua Mondială a Poeziei, 21 martie, cu un program de poezie româno-suedez care le are ca invitate pe Svetlana Cârstean și Athena Farrokhzad. Programul are loc la Biblioteca Municipală a orașului Stockholm, de la ora 12:30. Cele două poete vor avea de asemenea o lectură comună în cadrul primei ediții a Târgului de poezie, organizat de aceeași bibliotecă pe 22 martie 2014.

Svetlana Cârstean și Athena Farrokhzad s-au întâlnit în 2012, în cadrul atelierului de traduceri organizat de ICR Stockholm, când și-au tradus reciproc, în limbile română și suedeză, selecții din volumele de debut. Ulterior, colaborarea s-a extins dincolo de granițele atelierului, rezultând în traducerea integrală și publicarea în România, respectiv Suedia, a volumelor „Floarea de menghină / Skruvstädsblomman” (editura Ramus) și „Vitsvit / Albdinalb” (editura Pandora M).

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 7 ianuarie 2014

Ziua Culturii Române la Stockholm

Institutul Cultural Român de la Stockholm marchează Ziua Culturii Naţionale printr-un program avându-le în prim-plan pe scriitoarea Gabriela Melinescu şi pe naista Dana Dragomir, două personalităţi remarcabile ale culturii române stabilite în Suedia. Evenimentul are loc pe 15 ianuarie 2014, de la ora 18:30, la sediul institutului.

În prima parte a serii vor fi prezentate cele mai recente volume de poezie românească aparute în limba suedeză: „Floarea de menghină” de Svetlana Cârstean (Ramus 2013, trad. de Athena Farrokhzad), „Austerloo” de Daniela Crăsnaru (Ellerströms 2013, trad. de Dan Shafran), „Pe spatele peștișorului de aur” de Gabriela Melinescu (Ellerströms 2013, trad. de Inger Johansson) şi „Cerul din burtă” de Ioana Nicolaie (10TAL 2013, trad. de Inger Johansson). Pe lângă Gabriela Melinescu, vor mai participa editorul Jonas Ellerström şi traducătorii Inger Johansson şi Dan Shafran, cel din urmă fiind şi Directorul ICR Stockholm. În cea de-a doua parte a programului, Dana Dragomir va interpreta la nai muzică de inspiraţie folclorică.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 19 august 2013

Record de cărţi traduse din română în suedeză

În data de 15 august 2013, conducerea Târgului de Carte Bok& Bibliotek de la Göteborg, la care anul acesta România este țară invitată de onoare, a emis un comunicat de presă, având ca subiect numărul mare de cărți traduse din română în suedeză în 2013, în care se arată:

Târgul de Carte de la Göteborg, 26-29 septembrie, are anul acesta în centru literatura română. Inițiativa este susținută de un număr record de traduceri în limba suedeză: unsprezece titluri aparținând unor genuri diferite. Nouă dintre autorii cărților traduse participă la târg, fie în programul de seminarii, fie în programele de la standul României.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 13 decembrie 2012

Svetlana Cârstean a deschis proiectul Advent Calendar la lyrikline

Svetlana Cârstean a deschis proiectul Advent Calendar la lyriklinePoeme semnate de Svetlana Cârstean au fost publicate pe portalul lyrikline.org, una dintre cele mai prestigioase platforme online dedicate poeziei din întreaga lume. Este vorba despre mai multe poeme extrase din volumul de debut al Svetlanei Cârstean, „Floarea de menghină” (Cartea Românească, 2008), dar şi de câteva inedite.

„Advent Calendar”, cel mai recent proiect al lyrikline.org, a debutat pe 1 decembrie 2012, chiar de ziua naţională a României, cu o pagină dedicată Svetlanei Cârstean, şi îşi propune să publice zilnic câte o pagină dedicată unui poet până în data de 24 decembrie 2012. Svetlana Cârstean este singurul poet român care face parte din acest proiect. Astfel, poemele „Insomnia”, „Cine am fost eu?”, „Una”, „Două”, „Cine sînt eu”, „[Sînt femeie]”, „Balada ghetelor de lac”, „A new girl in town (I)”, „A new girl in town (II)” şi „Revoluţie” se găsesc pe site, însoţite fiind de versiunile acestora în catalană (traducere de Xavier Montoliu), engleză (traducere de Claudia Serea), franceză (traducere de Fanny Chartres), germană (traducere de Eva Wemme), italiană (traducere de Angela Tarantino şi Ileana M. Pop) şi suedeză (traducere de Athena Farrokhzad).

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

aprilie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii