20 martie 2014

Svetlana Cârstean participă la Târgul de poezie de la Stockholm

Institutul Cultural Român de la Stockholm participă la Ziua Mondială a Poeziei, 21 martie, cu un program de poezie româno-suedez care le are ca invitate pe Svetlana Cârstean și Athena Farrokhzad. Programul are loc la Biblioteca Municipală a orașului Stockholm, de la ora 12:30. Cele două poete vor avea de asemenea o lectură comună în cadrul primei ediții a Târgului de poezie, organizat de aceeași bibliotecă pe 22 martie 2014.

Svetlana Cârstean și Athena Farrokhzad s-au întâlnit în 2012, în cadrul atelierului de traduceri organizat de ICR Stockholm, când și-au tradus reciproc, în limbile română și suedeză, selecții din volumele de debut. Ulterior, colaborarea s-a extins dincolo de granițele atelierului, rezultând în traducerea integrală și publicarea în România, respectiv Suedia, a volumelor „Floarea de menghină / Skruvstädsblomman” (editura Ramus) și „Vitsvit / Albdinalb” (editura Pandora M).

Presa suedeză a salutat apariția volumului Svetlanei Cârstean: „Prin Floarea de menghină putem vedea încotro se îndreaptă astăzi literatura și societatea” (Tidningen Kulturen); „Volumul se distinge printr-o construcție solidă și bine gândită, meritând a fi prezentat în formă integrală”, „Descrierile vieții în Romania îți rămân în minte” (Sydsvenskan); „Este o performanță din partea Athenei Farrokhzad că a reușit să păstreze particularitățile de limbaj care țin de realitatea românească a acestui volum, și totodată să-i găsească un ton suedez”.

Volumul „Albdinalb”, care vorbește despre experiența migrației și care a fost nominalizat la cele mai importante premii literare din Suedia, a fost la rândul său bine primit în România: „o carte de poezie politică şi, în acelaşi timp, profund umană, cum nu s-a mai citit până acum în limba română” (Marius Chivu, Dilema Veche).

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook