13 decembrie 2012

Svetlana Cârstean a deschis proiectul Advent Calendar la lyrikline

Svetlana Cârstean a deschis proiectul Advent Calendar la lyriklinePoeme semnate de Svetlana Cârstean au fost publicate pe portalul lyrikline.org, una dintre cele mai prestigioase platforme online dedicate poeziei din întreaga lume. Este vorba despre mai multe poeme extrase din volumul de debut al Svetlanei Cârstean, „Floarea de menghină” (Cartea Românească, 2008), dar şi de câteva inedite.

„Advent Calendar”, cel mai recent proiect al lyrikline.org, a debutat pe 1 decembrie 2012, chiar de ziua naţională a României, cu o pagină dedicată Svetlanei Cârstean, şi îşi propune să publice zilnic câte o pagină dedicată unui poet până în data de 24 decembrie 2012. Svetlana Cârstean este singurul poet român care face parte din acest proiect. Astfel, poemele „Insomnia”, „Cine am fost eu?”, „Una”, „Două”, „Cine sînt eu”, „[Sînt femeie]”, „Balada ghetelor de lac”, „A new girl in town (I)”, „A new girl in town (II)” şi „Revoluţie” se găsesc pe site, însoţite fiind de versiunile acestora în catalană (traducere de Xavier Montoliu), engleză (traducere de Claudia Serea), franceză (traducere de Fanny Chartres), germană (traducere de Eva Wemme), italiană (traducere de Angela Tarantino şi Ileana M. Pop) şi suedeză (traducere de Athena Farrokhzad).

Mai mult, pe pagina dedicată Svetlanei Cârstean se regăsesc şi versiunile audio ale acestor poeme, în lectura autoarei, înregistrări realizate în studioul lyrikline.org în iunie 2012, când autoarea a participat la Festivalul Internaţional de Poezie de la Berlin, ediţia a XIII-a (2-9 iunie 2012, la Akademie der Künste şi Literaturwerkstatt), cu sprijinul Institutului Cultural Român din Berlin.

Svetlana Cârstean a făcut parte, în cadrul festivalului, din proiectul renshi.eu – un dialog liric european: un poem scris de 28 de artişti din ţările Uniunii Europene şi din Croaţia. Poetul grec Yannis Stiggas a compus poezia iniţială „This is the place gentlemen”, punctul de pornire pentru colaborarea lirică a artiştilor europeni. Poemul colectiv a fost prezentat în data de 2 iunie, la Akademie der Künste Berlin.

„Floarea de menghină” este una dintre cele mai apreciate apariţii ale anului editorial 2008: Premiul Naţional „Mihai Eminescu” pentru Poezie – Opera Prima, Premiul Radio România Cultural pentru Poezie, Premiul de debut al revistei România literară.

Svetlana Cârstean este scriitoare şi jurnalistă. Membru cofondator al cenaclului „Central” de la Facultatea de Litere din Bucureşti, a publicat pentru prima dată poemul „Floarea de menghină” în 1995, în volumul de debut colectiv „Tablou de familie” (alături de colegii săi Sorin Gherguţ, Răzvan Rădulescu, Cezar Paul-Bădescu, Mihai Ignat şi T.O. Bobe). A publicat de-a lungul anilor articole, interviuri şi poeme în Dilema, Observator Cultural, România literară, Adevărul literar şi artistic.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook