22 iulie 2020

Aforismul – statuia unui gând ce se vrea nemuritor

Vasile Ghica și Nicolae Mareş nu sunt doar aforiști pasionați, ci și promotori ai aforisticii. Să spunem doar că Vasile Ghica este organizatorul singurului festival de aforistică din România, iar Nicolae Mareş a publicat una dintre cele mai mari culegeri de cugetări în limba română („Cartea înțelepciunii universale. Dicționar de maxime și aforisme din cultura română și universală”).

Recent, Nicolae Mareş i-a luat un interviu lui Vasile Ghica, interviu pe care ne bucurăm să-l prezentăm.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 3 iulie 2020

Festivalul Internațional al Aforismului, ediția a IV-a

În perioada 8-9 octombrie 2020 se desfășoară Festivalul Internațional al Aforismului, ediția a IV-a, care are loc la Tecuci, județul Galați (România). Organizatorii evenimentului sunt Fundația „Pelin” și Biblioteca Municipală „Ștefan Petică”. Președintele de onoare al Festivalului este Francois Vaucluse (Paris-Sorbonne), președintele Festivalului este Vasile Ghica, iar președintele Fundației „Pelin” este Eugen Pelin.

Festivalul cuprinde două secțiuni de concurs:

  • Secțiunea „Debutanți” (autori care nu au tipărit în volum aforisme sau epigrame)
  • Secțiunea „Consacrați”

Concursul este deschis tuturor creatorilor de gen de pretutindeni, indiferent de vârstă, pentru ambele secțiuni, profesionişti sau începători.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 18 martie 2020

Festivalului Internațional al Aforismului, ediția a IV-a

Fundația Pelin și Biblioteca Municipală Ștefan Petică organizează în perioada 8-9 octombrie 2020 ediția a a IV-a a Festivalului Internațional al Aforismului la Tecuci, jud. Galați.

Festivalul cuprinde două secțiuni de concurs, secțiunea „Debutanți” (autori care nu au tipărit în volum aforisme sau epigrame) și secțiunea „Consacrați”.

Concursul este deschis tuturor creatorilor de gen de pretutindeni, indiferent de vârstă, pentru ambele secțiuni, profesionişti sau începători.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 18 aprilie 2019

Festivalul Internaţional al Aforismului 2019

Primăria Tecuci, Fundația „Pelin”, Biblioteca municipală „Ștefan Petică” organizează la Tecuci ediția a III-a a Festivalului Internaținal al Aforismului pentru Românii de Pretutindeni. Concurenții interesați sunt rugați să trimită în perioada 1 mai – 15 iulie 2019, la adresele de e-mail fundatiapelin@yahoo.com și vasghica@gmail.com, 30 de aforisme care să se încadreze, la alegere, în una din cele trei secțiuni: aforisme filosofice, umoristice sau paradoxuri. Pe lângă aceste aforisme sau paradoxuri, concurenții trebuie să mai adauge comentariul unui aforism celebru (10 rânduri) și, firește, datele personale: adresa poștală, numărul de telefon, adresa de e-mail.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 28 ianuarie 2019

Aphorismes roumains d’aujourd’hui

La editura Stellamaris din Brest, Franța, a apărut „O antologie a aforismului românesc” publicată în limba franceză – „Aphorismes roumains d’aujourd’hui”. Coordonatorul principal al acestei antologii este scriitorul Ionuţ Caragea din Oradea. Traducerea în limba franceză a aforismelor și a biografiilor a fost realizată de prof. univ. dr. Constantin Frosin, traducător distins cu numeroase premii naționale și internaționale. Prefața antologiei îi aparţine reputatului critic literar francez Jean-Paul Gavard-Perret. Acesta a alcătuit în prefaţă un mini-portret critic pentru fiecare dintre cei 40 de autori: Petruș Andrei, Constantin Ardeleanu, Gabriel Petru Băețan, David Boia, Alina Breje, Valeriu Butulescu, Ionuț Caragea, Theodor Codreanu, Pompiliu Comșa, Letiția Coza, Paula Adriana Cozian, Alin Cristea, Iosif M. Cristian, Ion Cuzuioc, Florentina Loredana Dalian, Emil Dinga, Ion Diordiev, Ion Diviza, George Drăghescu, Teodor Dume, Mihai Enachi, George Geafir, Vasile Ghica, Vasile Sevastre Ghican, Gheorghe Gurău, Ovidiu Kerekeș, Victor Manole, Nicolae Mareş, Gheorghe Mihail, Constantin Oancă, Mircea Oprea, Cornel Paiu, Nicolae Petrescu-Redi, Vasile Ponea, Elis Râpeanu, Michelle Rosenberg, Gheorghe A. Stroia, Dan Surducan, Lucian Velea, Silvia Velea.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 5 voturi
Încarc...
 24 ianuarie 2019

Ecaterina/Cocuța Conachi-Vogoride

Vasile Ghica, în lucrarea sa „Ecaterina/Cocuța Conachi-Vogoride”, apărută la Editura Studis (Iași, 2018), spune că a comparat-o pe Cocuța cu Ioana d”Arc pentru că fiecare dintre ele și-a salvat țara în situații extreme. Diferența este că tânăra franțuzoaică a intrat imediat în Pantheonul recunoștinței universale, iar partea de posteritate a Cocuței se numește ingratitudine națională, deși, la un sfert de mileniu după Mihai Viteazul, “a înfipt” în istoria noastră al doilea pilon fundamental al Unirii. Ea a răsucit spre bine destinul românilor pentru sute de ani. Fără gestul ei eroic ar fi lipsit din istoria noastră momentul Cuza. Și prin alunecare și Monarhia, Independența și Marea Unire.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

aprilie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii