Festivalul Național de Teatru (FNT), ediția a 28-a, care se desfășoară în București în perioada 19-29 octombrie 2018, aduce în fața bucureștenilor 36 de spectacole din selecția oficială a FNT. Păstrând tradiţia iniţiată în anul 2006 de directorul artistic și criticul Marina Constantinescu de a invita mari spectacole ale lumii la Bucureşti în cadrul FNT, şi în acest an, trei spectacole de teatru și alte trei producții din sfera dansului, semnate de nume mari ale scenei europene oferă publicului român ocazia de a lua contact cu unele dintre cele mai noi tendințe ale artei contemporane.
Festivalul Internaţional de Film de la Berlin dă startul pe 7 februarie 2013 încă unei ediţii. În ultimii anii, filmul românesc s-a aflat la loc de cinste în cadrul unuia dintre cele mai importante festivaluri de film din lume, iar Institutul Cultural Român din Berlin a susținut și organizat prezența echipelor de film, organizarea standului românesc și a participat la editarea catalogului anual de filme românești prezentat la European Film Market din cadrul Berlinalei.
În cadrul celei de-a 63-a ediţii a Berlinalei concurează pentru Ursul de Aur și pelicula românească „Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer. Filmul vorbeşte cu emoţie, dar şi cu umor despre relaţia dintre o mamă dominatoare şi fiul ei adult. Este un film despre traumele sufocării copiilor prin dragoste, despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii copiilor. În acelaşi timp, filmul este o radiografie a „high-class-ului” românesc contemporan, vorbind despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. Protagonişti sunt Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache. Din distribuţia filmului mai fac parte Nataşa Raab, Ilinca Goia, Florin Zamfirescu, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov. Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu, cunoscutul romancier, scenarist („Marfa și banii“, „Moartea domnului Lăzărescu“) și regizor român („Felicia, înainte de toate“) și de Călin Peter Netzer.
„Visul lui Adalbert”, primul lung metraj al lui Gabriel Achim, intră în cinematografe din 4 mai 2012. Premiera de gală din București, onorată cu prezenţa regizorului Gabriel Achim și a echipei filmului, are loc vineri, 4 mai, de la ora 20:30, la Cinema Pro. Premiera de gală din Cluj are loc sâmbătă, 5 mai, la Cinema Odeon (Polus Center), de la ora 19:00, în prezența regizorului și a unei părți din echipă. De asemenea, și la Iași are loc o premieră de gală, la care vor fi prezenți regizorul și o parte din echipă, duminică, 6 mai, de la ora 19:00, la Cinema Victoria.
Lungmetrajul „Visul lui Adalbert”, filmul de debut al regizorului Gabriel Achim, scris împreună cu scriitorul Cosmin Manolache (Best European Fiction 2010), a câştigat Premiul Special al Juriului la cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internațional de Film “Black Nights” de la Tallinn (16-30 noiembrie 2011), în Estonia, într-o competiție puternică, în care s-au aflat, printre altele, și trei filme premiate anul acesta la Cannes: “The Artist” (regia Michel Hazanavicius), “Elena” (regia Andrei Zvyagintsev) și “We Need To Talk About Kevin” (regia Lynne Ramsay).
Duminică, 20 martie 2011, de la ora 20:00, HBO România prezintă în premieră de televiziune filmul românesc „Marţi, după Crăciun”. Cel de-al patrulea film de lung metraj regizat de Radu Muntean spune povestea lui Paul Hanganu, de 38 de ani, care trebuie să aleagă între cele două femei pe care le iubeşte: Adriana, soţia sa, şi Raluca, tânăra sa amantă, care îl ajută să se redefinească. În Ajun de Crăciun el va trebui să ia o decizie.
Duminică, 27 februarie, de la ora 20:00, HBO România prezintă în premieră de televiziune filmul „Medalia de onoare”, o comedie neagră cu Victor Rebengiuc în rolul principal.