8 mai 2017

Lady Macbeth – de la Shakespeare la Oldroyd

Filmul „Lady Macbeth” este inclus în cea de a XXI-a ediție a Festivalului Filmului European, ce se desfășoară în București (4–11 mai 2017), Iași (12–14 mai 2017), Tîrgu Mureș (19-21 mai 2017), Gura Humorului (19–21 mai 2017) și Timișoara (26 – 28 mai 2017). Acest articol a fost publicat iniţial de Dilema Veche.

S-arăţi ca floarea cea mai pură,
Dar fii năpârca de sub ea.

(„Macbeth” – Actul I, Scena 5)

Onorabile cititor în Dileme,

Dacă tot ne aflăm aici între patru ochi, încep cu o confesiune: citesc rareori cronici de film, dar niciodată înainte de vizionare; nu cred în rolul cuiva de a-i spune spectatorului dacă un film este bun sau rău, cred în capacitatea fiecăruia de a-şi forma liber o opinie. Mă deranjează inclusiv puzderia de instrumente (cu denumire intraductibilă, zic unii) de tipul „trailer” sau „spoiler”, în care se prezintă mult prea multe detalii din film. Apoi, cum îţi dai seama dacă părerea celuilalt este avizată sau nu, azi când tot românul se pricepe la cinema, când e şic să vorbeşti despre filme? Din fericire, încă mai există profesionişti care scriu texte de calitate, iar cronicile şi analizele lor sunt interesante, arătându-ţi unghiuri şi interpretări inedite care te pot ajuta să iei în considerare mai multe perspective, uneori opuse, în acelaşi timp.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 8 voturi
Încarc...
 6 ianuarie 2017

Doar sfârşitul lumii

„Doar sfârșitul lumii” („Juste la fin du monde”), în regia lui Xavier Dolan, „copilul teribil al Canadei” – premiat la Cannes 2016 și selectat pe lista scurtă pentru Cel mai bun film străin la Oscar 2017 – intră în cinematografele românești vineri, 6 ianuarie 2017.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...
 23 februarie 2015

Realitate vs Ficţiune la Premiile Oscar 2015

Cea de-a 87-a ediţiile a Premiilor Oscar a avut pentru prima oară drept gazdă pe actorul Neil Patrick Harris. „Birdman (or The Unexpected Virtue of Ignorance)” şi „The Grand Budapest Hotel” au primit cele mai multe nominalizări, în număr de 9, dintre care 4 s-au fructificat în premii Oscar. Cel mai râvnit trofeu, acela pentru „Cel mai bun film”, a fost adjudecat de „Birdman”. În continuare lista numără „The Imitation Game” cu 8 nominalizări, „American Sniper” şi „Boyhood” au fost nominalizate la 6 categorii, câştigând un singur trofeu („Cea mai bună editare de sunet”), iar ultimul, prin Patricia Arquette, titlul pentru („Cea mai bună actriţă în rol secundar”). „Foxcatcher”, „Interstellar”, „The Theory of Everything” şi „Whiplash” au fost nominalizate la 5 categorii, ultimul ieşind învingător la 3 dintre ele.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...
 26 iunie 2014

Legături de sânge

Clive Owen este personajul principal în thriller-ul franco-american „Legături de sânge” („Blood Ties”), regia Guillaume Canet, film care are premiera în România pe 27 iunie 2014.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 14 ianuarie 2013

Personaje clasice în viziuni noi – cheia pentru Globul de Aur 2013

Tina Fey („30 Rock”) şi Amy Poehler („Parks and Recreation”), ambele nominalizate pentru cea mai bună actriţă într-un serial de televiziune – comedie/musical, au fost gazdele celei de-a 70-a ediţii a Globurilor de Aur desfăşurate în clădirea Beverly Hilton Hotel din Los Angeles. Vedeta serii a fost filmul „Les Miserables”, care a primit trei trofee: Cea mai bună comedie/musical, Cel mai bun actor de comedie/musical şi Cea mai bună actriţă într-un rol secundar de comedie/musical.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 25 iulie 2012

Cavalerul Negru: Legenda Renaşte

Filmul „Cavalerul Negru: Legenda Renaște” („The Dark Knight Rises”), finalul epic al trilogiei semnate de Christopher Nolan, intră de vineri, 27 iulie 2012, pe marile ecrane din România. În fruntea unei distribuții alcătuite din staruri internaționale se află câstigătorul Premiului Oscar, Christian Bale, care își reia rolul dublu Bruce Wayne / Batman.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

aprilie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii