6 ianuarie 2017

Doar sfârşitul lumii

„Doar sfârșitul lumii” („Juste la fin du monde”), în regia lui Xavier Dolan, „copilul teribil al Canadei” – premiat la Cannes 2016 și selectat pe lista scurtă pentru Cel mai bun film străin la Oscar 2017 – intră în cinematografele românești vineri, 6 ianuarie 2017.Louis (interpretat de actorul Gaspard Ulliel), un scriitor tânăr, foarte bolnav, se întoarce acasă după o absență de 12 ani, pentru a-și anunța familia că urmează să moară. Din distribuție fac parte: Vincent Cassel („Black Swan”, „Mesrine: L’Ennemi public nº1”, „L’Instinct de mort”), Marion Cotillard („Big Fish”, „A Good Year”, „Inception”, „Deux jours, une nuit”, „De rouille et d’os”, „La Vie en Rose”), Léa Seydoux („Spectre”, „The Grand Budapest Hotel”, „La vie d’Adèle”), Gaspard Ulliel („Saint Laurent”, „Hannibal Rising”) și Nathalie Baye („Laurence Anyways”, „Catch Me If You Can”).

Este recunoscută maniera lui Xavier Dolan de a-și filma personajele foarte de aproape. Marion Cotillard spunea în conferința de presă de la Cannes:

Sincer, în „Doar sfârșitul lumii”, eu n-am știut niciodată exact cum anume mă filmează camera… Evident, câteodată o vedeam că este foarte foarte aproape și îmi imaginam că e un prim plan. Dar chiar și așa, nu știam exact cum anume mă urmărește, ce urmărește… Recunosc, Xavier are o manieră foarte foarte specială de a filma. Uneori camera era atât de aproape încât mă obișnuiam cu ea și uitam că este acolo, devenea parte din grup, parte din mine… simțeam că respirăm acolo, împreună.

Gaspar Ulliel, actorul din rolul principal, este mult mai direct:

La început, eu unul am avut senzația că suntem filmați cu un microscop! Aveam impresia că tot ceea ce facem este mărit de câteva ori.

Tânărul regizor canadian Xavier Dolan spunea despre prezența sa la Cannes anul acesta cu Doar sfârșitul lumii:

Sunt mândru să aduc acest film la Cannes. Fiind o adaptare a unei piese franțuzești, cu actori francezi, mi se pare cu atât mai emoționant să-l prezint pe teritoriu francez, în contextul acestei competiții, în cele mai bune condiții posibile pentru un cineast. Ori de câte ori lumea pomenește de Cannes, imediat se aduc în discuție petrecerile cu multă șampanie, nesfârșitele evenimente de PR și chestii ieftine pentru cei lipsiți de imaginație. Dar ceea ce se întâmplă acolo cu adevărat este altceva: se leagă prietenii, au loc întâlniri, plus senzația unică de a-ți fi proiectat filmul într-un cinematograf celebru, unde toți respiră alături de tine, râd cu tine sau plâng cu tine. Sunt foarte emoționat că am fost invitat din nou la Cannes.

Anul trecut, Xavier Dolan însuși a făcut parte din juriul de la Cannes:

A fost o experiență foarte specială pentru mine. Cu toate astea, nu cred c-aș putea s-o fac în fiecare an.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

One thought on "Doar sfârşitul lumii"

  1. Dolanescu spune:

    Intervenție, prin efracție, în spațiul psiho-somatic intim al individului,
    utilizând arme neconvenționale din arsenalul vânătorilor de emoții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook