17 mai 2017

Festivalul Filmului European revine la Tîrgu Mureş

Festivalul Filmului European, a cărui selecție este, anul acesta, orientată către teme care invită la dezbatere, revine la Tîrgu Mureș, între 19 și 21 mai 2017, la Cinematograful ARTA, cu 9 producții foarte recente, puse la dispoziție de ambasadele și institutele culturale din Finlanda, Olanda, Lituania, Polonia, Germania, Austria. Ediția 2017 a Festivalului Filmului European din Tîrgu Mureș este inaugurată cu „Cealaltă parte a speranței” (Finlanda, 2017, regia Aki Kaurismäki), o comedie al cărei umor parcurge întregul spectru: de la ironia fină, abia sesizabilă, până la hohote de râs provocate de umorul special scandinav, „sec ca o vodcă finlandeză”. Filmul a deschis pe 4 mai ediția din București, ca premieră națională în România, și este filmul de gală în toate cele 5 orașe ale Festivalului.Alex Trăilă, director artistic al FFE, spune:

Ne-am străduit să obținem, pentru prima dată în istoria Festivalului, ca filmul din deschidere să poată fi văzut nu doar în București, ci și în orașele care găzduiesc edițiile locale. Sunt încântat că putem oferi un film foarte nou, al unui foarte valoros regizor, care tocmai a câștigat Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor, la Festivalul Internațional de la Berlin – 2017.

Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, declară:

Filmul de gală nu este doar foarte apreciat pentru calitatea sa artistică, dar are mai ales capacitatea de a atrage atenția asupra uneia dintre temele de mare actualitate pe agenda publică europeană: migrația. Ca să parafrazez cuvintele lui Kaurismaki de la conferința sa de presă de la Berlin, după primirea Ursului de Argint, filmele nu pot să oprească un război, dar pot să prevină conflicte și să faciliteze armonizarea diferențelor prin dezbatere.

În selecția de la Tîrgu Mureș un loc aparte îi revine producției semnată de Gabriel Achim, „Ultima zi” (România, 2016), tot un film nou, care a primit Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea lungmetraj la TIFF 2016, care a avut premiera în cadrul Festivalului, săptămâna trecută. Este o comedie neagră, un film neașteptat și îndrăzneț, un „thriller comic, interior”, așa cum îl caracterizează însuși regizorul.

Alte filme-reper ale selecției Tîrgu Mureș: „Imaginea de apoi” (Polonia, 2016) – ultimul film al lui Andrzej Wajda (reputatul regizor polonez s-a stins din viață în octombrie 2016); „Împreună pentru totdeauna” (Lituania, 2015) – un film al tinerei regizoare Lina Lužytė, filmat de reputatul director de imagine român Oleg Mutu; „Străin în paradis” (Olanda, 2016) – un documentar la limita cu filmul de ficțiune, care investighează relațiile de putere dintre oameni în contextul crizei recente a refugiaților din Europa; „Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki” (Finlanda, 2016) – câștigător al premiului Un certain regard, la Cannes 2016 și propunerea Finlandei pentru Oscar în 2017, „unul dintre cele mai romantice filme despre box”, conform The Independent.

Program – Cinematograful ARTA:

Vineri 19 mai 2017
19:00 – „Cealaltă parte a speranței” (Finlanda, 2017)

Sâmbătă 20 mai 2017

  • 15:00 – „Străin în paradis” (Olanda, 2016)
  • 17:00 – „Împreună pentru totdeauna” (Lituania, 2015)
  • 18:45 – „Imaginea de apoi” (Polonia, 2016)
  • 20:30 – „Ultima zi” (România, 2016)

Duminică 21 mai 2017

  • 15:00 – „Marija” (Germania, 2016)
  • 17:00 – „Toate aceste nopți nedormite” (Polonia, 2016)
  • 18:45 – „Înfurigranții” (Austria, 2017)
  • 20:30 – „Cea mai fericită zi din viața lui Ollie Maki” (Finlanda, 2016)
SlabAcceptabilOKBunExcelent 3 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook