21 aprilie 2017

Noutăţi la Festivalul Filmului European 2017

Ajuns la cea de-a XXI-a ediție, Festivalul Filmului European se pune în mișcare într-un cadru nou: un director artistic, o direcție distinctă spre care se îndreaptă festivalul și un nou oraș pe harta acestuia. Actuala ediție se desfășoară în luna mai, după următorul calendar: București (4 – 11 mai 2017); Iași (12 – 14 mai 2017); Tîrgu Mureș (19 -21 mai 2017); Gura Humorului (19 – 21 mai 2017) și Timișoara (26 – 28 mai 2017).

Festivalul își păstrează formatul și filosofia (filme de tot felul oferite de centrele culturale și ambasadele statelor europene, pentru a celebra multiculturalitatea Europei prin diversitatea cinematografiei sale), însă după ce a trecut de primele două decenii, FFE simte nevoia de haine noi, pe măsură.

Iată câteva dintre cele mai importante schimbări pe care le aduce 2017:

 • Festivalul are un director artistic, în persoana lui Alex Trăilă.
  Consultant de film, cu experiență în organizarea de festivaluri de film (Festivalul de Film de la Sarajevo, TIFF), membru fondator al think-tank-ul #FEEDback (Film Eastern European Dialogue) dedicat politicii culturale în domeniul cinematografiei din Europa de Est, și cu un stagiu de Consilier pentru cinematografie al Ministrului Culturii, Alex Trăilă este din ianuarie 2016 membru în Consiliul de Administrație al Centrului Național al Cinematografiei. În calitate de director artistic al FFE, imprimă direcția editorială a Festivalului și sprijină Ambasadele și Institutele Culturale în selecția filmelor pentru actuala ediție.
 • O nouă direcție pentru FFE.
  Ediția cu numărul XXI marchează o schimbare de azimut editorial pentru Festival; în aceste vremuri tulburate, filmul, care este mult mai mult decât o simplă plăcere intelectuală, poate deveni o unealtă care să reflecte diferite ipostaze ale societății. FFE își propune, deci, să inițieze dialoguri pe subiectele abordate cinematografic. Platforma „Agora” a Festivalului (dezbateri moderate cu experți din diverse arii de activitate ale societății) oferă publicului interesat prilejul ca, plecând de la temele și modul de abordare ale câtorva dintre filmele din Festival, să își exerseze examinarea societății europene contemporane, cu alteritățile, aspirațiile, neliniștile și dilemele începutului de secol XXI.
 • Pentru prima dată la Gura Humorului.
  Itinerarea Festivalului în afara Bucureștiului a devenit o tradiție, iar catalizatorul este cererea publicului din orașele din toată țara pentru acest gen de eveniment. Anul acesta FFE ajunge în Gura Humorului, un oraș cu un curajos festival de film, al cărui public merită încurajat să consume cât mai mult film european.

Alex Trăilă, foto credit Maria Cîrstea
SlabAcceptabilOKBunExcelent 10 voturi
Încarc...

One thought on "Noutăţi la Festivalul Filmului European 2017"

 1. Cinematographicus spune:

  Mult succes cu noua „grilă”,
  Să trăiască Don Trăilă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook