7 ianuarie 2015

Gheorghe Culicovschi – plecat să spună epigrame în Rai

Gheorghe CulicovschiÎn dimineaţa zilei de 6 ianuarie 2015, la aproape 82 de ani, un om deosebit şi-a făcut mutarea de pe această lume. Gheorghe Culicovschi a lucrat o viaţă în justiţie, fiind pentru o bună perioadă decan al Baroului din Buzău, dar personal nu l-am cunoscut într-o astfel de calitate.

Omul pe care îl ştiu eu era un mare pasionat de epigrame. Nu am spus epigramist, fiindcă deşi a scris şi publicat sute de epigrame, acestea sunt doar trena de gală a pasiunii sale. Chiar şi în scrierile sale, ia ghiciţi care a fost tema sa favorită: Epigrama!

Dumnealui face parte dintr-o generaţie care a fost prinsă de valul IT spre finalul existenţei. Avea deja destui ani de pensie când s-a hotărât să se conecteze la internet. Şi a făcut-o dintr-un singur motiv. Cum, nu ştiţi încă?! Pentru a promova epigrama! Şi-a dat seama că la oricâte antologii ar pune umărul şi la oricâte ziare şi reviste ar colabora, nu se compară cu posibilităţile oferite de internet.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 5 voturi
Încarc...
 23 aprilie 2012

Anuarul 2012 al epigramiştilor români

„Anuarul 2012 al epigramiştilor români” a apărut recent în Editura Grafit, Bacău, din iniţiativa şi truda doamnei profesor Rodica Hanu-Pavel, cu sprijinul realizatorilor celor trei ediţii anterioare: Gheorghe Culicovschi (2005 şi 2007), Nelu Vasile şi Laurenţiu-Florentin Ghiţă (2010).

Lucrarea are atât un rol informativ, cât şi de a facilita legăturile între epigramişti. Cei care sunt începători pot afla unde pot învăţa mai bine cum să scrie epigrame.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...
 25 iulie 2011

Geo Olteanu despre tema şi poanta epigramei

Capitolul 3 al cărţii „Studii şi eseuri despre epigramă”, scrisă de Geo Olteanu, şi-a propus a trata tema şi poanta epigramei, respectiv cele care – din puncte de vedere funcţional – alcătuiesc strofa epigramei.

Deşi nu există reţete clare pentru a concepe poante şi pentru a le îmbrăca cu o temă, este foarte utilă o anumită sistematizare a noţiunilor teoretice pentru oricine doreşte să scrie epigrame de calitate. De fapt, studiul acestor noţiuni poate chiar da idei noi.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...
 18 iulie 2011

Geo Olteanu despre structura epigramei

O vorbă din bătrâni spune că dacă nu ai bătrâni să-i cumperi.

Zilele astea am avut nevoie de sfaturi de la un coleg mai bătrân decât mine, de la ploieşteanul Geo Olteanu, dar dumnealui era, nu de multă vreme, plecat în olimpul scriitorilor de toate felurile, unde-şi merită găzduire în multipla-i calitate de poet, epigramist, critic literar, traducător, editor, ba chiar şi de fost vicepreşedinte al Uniunii Epigramiştilor din România.

În lipsa domniei sale, am apelat la sfaturile înţelepte date, în urmă cu zece ani, scriind şi tipărind cartea sa “Studii şi eseuri despre epigramă”, care, potrivit celor scrise de autor în nota asupra ediţiei (la pagina nr. 156), tratează probleme legate de definirea, structura, caracteristicile, construcţia, etica, estetica, valoarea şi mesajul socio-uman al epigramei ca act de cultură.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 3 voturi
Încarc...
 18 mai 2011

Festivalul Naţional de Epigramă „Cât e Buzăul de mare” – ediţia a XII-a, 13-15 mai 2011

Lucrările zilei de 13 mai 2011 s-au desfăşurat în sala mare a Primăriei Buzău. După intonarea Imnului Festivalului Naţional de Epigramă “Cât e Buzăul de Mare” (textul şi muzica de epigramistul buzoian Mitică Ion) şi proiectarea pe un ecran, anume instalat, a paginilor revistei Cenaclului Umoriştilor Buzoieni, Mihai Sălcuţan – Preşedintele cenaclului – a deschis şedinţa de lucu salutând pe oaspeţi, dintre care prezenţi la Buzău pentru prima oară erau numai domnii Petre Gigea-Gorun, Mihai Batog-Bujeniţă, Ion Fârte şi Ioan P. Gârda.

Viceprimarul instituţiei gazdă a salutat pe toţi cei prezenţi, urându-le bun venit şi succes la lucrări şi a înmânat domnului George Corbu, preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România, emblema Municipiului Buzău.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 30 august 2010

10.000 de epigrame – Scrisoare deschisă către epigramişti (şi nu numai)

Dragi Epigramişti,

Numărul epigramelor incluse în Citatepedia.ro, fără a le lua în calcul pe cele din articole şi comentarii, a depăşit 10.000! Este un număr mare, care face din secţiunea Epigrame cea mai mare colecţie online cu această tematică (chiar la nivel mondial, după câte ştiu).

Citatepedia.ro a găzduit epigrame încă din 2006, dar a fost nevoie să apară în 2008, din proprie iniţiativă, un mare iubitor al epigramei, Gheorghe Culicovschi, pentru ca lucrurile să se mişte cu adevărat. Subliniez că dumnealui nu este nici pe departe vreun expert în calculatoare, iar la acel moment era începător pe internet. Altfel spus, un utilizator obişnuit. A avut însă exact ceea ce trebuia: crezul că epigrama merită promovată şi determinarea de a o face. Acum participarea sa înseamnă peste 6000 de epigrame de 550 de autori şi zeci de articole în Blog. La momentul când a început, secţiunea Epigrame era extrem de simplă, o simplă listă a epigramelor recent adăugate. Ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut cu dumnealui, această secţiune a devenit laboratorul multor facilităţi care ulterior s-au răspândit pe tot site-ul. Este un excelent exemplu pentru cât de mult poate influenţa un participant evoluţia site-ului.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

aprilie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii