10.000 de epigrame – Scrisoare deschisă către epigramişti (şi nu numai)
Dragi Epigramişti,
Numărul epigramelor incluse în Citatepedia.ro, fără a le lua în calcul pe cele din articole şi comentarii, a depăşit 10.000! Este un număr mare, care face din secţiunea Epigrame cea mai mare colecţie online cu această tematică (chiar la nivel mondial, după câte ştiu).
Citatepedia.ro a găzduit epigrame încă din 2006, dar a fost nevoie să apară în 2008, din proprie iniţiativă, un mare iubitor al epigramei, Gheorghe Culicovschi, pentru ca lucrurile să se mişte cu adevărat. Subliniez că dumnealui nu este nici pe departe vreun expert în calculatoare, iar la acel moment era începător pe internet. Altfel spus, un utilizator obişnuit. A avut însă exact ceea ce trebuia: crezul că epigrama merită promovată şi determinarea de a o face. Acum participarea sa înseamnă peste 6000 de epigrame de 550 de autori şi zeci de articole în Blog. La momentul când a început, secţiunea Epigrame era extrem de simplă, o simplă listă a epigramelor recent adăugate. Ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut cu dumnealui, această secţiune a devenit laboratorul multor facilităţi care ulterior s-au răspândit pe tot site-ul. Este un excelent exemplu pentru cât de mult poate influenţa un participant evoluţia site-ului.
Epigrame.Citatepedia.ro este aproape un site independent. Modul în care se integrează în ansamblul Citatepedia.ro îi măreşte însă foarte mult vizibilitatea.
De mult timp epigramiştii s-au plâns de o anumită marginalizare. Sigur, în prezent există mai multe festivaluri şi publicaţii de profil, iniţiative lăudabile. Totuşi, acestea nu reuşesc să promoveze epigrama pe scară mare, către publicul larg. Spre comparaţie, pe Citatepedia.ro, într-o singură zi câteva mii de oameni văd cel puţin o epigramă. Câţi epigramişti visau la aşa ceva?
România a avut şi încă mai are multe nume de valoare în domeniu. Anii însă trec în legea firii, trebuie să privim şi la cei ce vin din urmă. Sunt ei suficient de mulţi? Sunt ei suficient de buni? Consider că este o datorie de onoare a generaţiilor mai în vârstă, a celor care chiar se pricep, de a-i ajuta pe cei care sunt la început, fie prin explicaţii şi sugestii pe cazuri concrete (sub formă de comentarii), fie prin articole mai generale (în categoria Epigrame din Blog).
Mă mai adresez în special celor care au publicat volume de epigrame, inclusiv realizatorilor de antologii. Sunt convins că aţi depus o muncă de suflet, din pasiune pentru epigramă, şi e păcat să rămână îngropată în rafturile câtorva biblioteci. Introducând materialul în Citatepedia.ro, acesta rămâne „viu”, în circulaţie, putând fi citit oricând, de oriunde.
În baza de date avem şi epigrame slabe. Este însă foarte uşor să le votaţi, poziţionându-le acolo unde le este locul. O epigramă slabă poate deveni exemplu de „aşa nu”, iar după un timp poate fi eliminată. Cu cât se dau mai multe voturi, cu atât mai bine. Şi cine ar fi mai de dorit să voteze dacă nu chiar epigramiştii?
Pentru viitor, vom pune un mai mare accent pe acumularea de informaţii despre autori şi despre volumele publicate. Vor apărea şi secţiuni de epigrame în alte limbi. Şi cine ştie ce idei mai apar…
Gheorghe Culicovschi, căruia îi mulţumesc pentru extraordinara sa participare şi pentru perseverenţă, a dat şi dă în continuare un foarte bun exemplu, urmat şi de alţii, chiar dacă la o scară mai mică. Sunt însă convins că epigramiştii români au resurse pentru a face împreună de cel puţin zece ori mai mult. Din partea mea aveţi tot sprijinul.
Iar pentru cei care ar dori să promoveze alte ramuri artistice ale cuvântului: nu vă sfiiţi, doar să vreţi cu adevărat!
Mult bine,
Lucian Velea
Buna,am citit cateva zeci de eprigrame astazi de pe alte bloguri si..le gasesc bune sau..foarte bune.Este salutar cand romunul mai are timp si de altceva in ceste vremuri de restriste,vorbesc in special de cei care cocheteaza cu acest gen , nu cu persoanele care sunt de profesie.keep going!
Apreciez, la superlativ initiativa de a gazdui aceasta rubrica de epigrame ! Desii consacratii ,nu se prea inghesuie la colaborari,ea
ramane deschisa tuturor ,oferind posibilitatea de a savura lectura (sclipitoare ca inteligenta,adeseori !),dar si pentru „a se cunoaste ca
existi – ca si creator al genului „. Incontestabil ca aceasta vasta colectie de catrene humoristice reprezinta o bogata baza de date bibli-
ografice – ca sursa de inspiratie ( nu si de plagiere !),oferind si numele epigramistilor. Multumesc pentru stradania Dvs. si Domnului
avocat Culicovshi pentru initiativa preluata de la Marele Crevedia.In ultimii zece ani,am publicat,in Romania ,trei volume de epigrame.
Va doresc mult bine tuturor – prof. Mihail Ganescu – Florida