26 februarie 2018

Zilele filmului românesc la Leipzig

Sub motto-ul „Leaving (to) Romania”, în perioada 26 februarie-13 martie 2018, Institutul Cultural Român din Berlin, în colaborare cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, prezintă la Cinematograful UT Connewitz din Leipzig peste 10 proiecte cinematografice românești atât lungmetraje, cât și documentare și scurtmetraje, într-o selecție realizată de criticul de film Mihai Fulger. Evenimentul, cu acces gratuit, este un proiect-avanpremieră la ediția din acest an a Târgului Internațional de Carte de la Leipzig, unde România este țară invitată de onoare.

Criticul de film Mihai Fulger, curatorul proiectului, declară:

După perioada comunistă, în care țara se putea părăsi fie cu acordul partidului unic (și, deseori, în beneficiul acestuia), fie riscându-ți viața, România a ajuns fruntașă la capitolul emigrație către Occidentul tuturor posibilităților. Nu e de mirare, așadar, că mulți realizatori de filme de ficțiune și, mai ales, documentare au abordat subiecte legate de migrare. Mai recent, a apărut un fenomen cu sens invers, reflectat și în cinema: întoarcerea în țară a românilor din diaspora și chiar sosirea în România a unor occidentali aflați în căutarea unor locuri de muncă. Așadar, tema pe care am ales-o pentru programul de film românesc de la Leipzig, „Leaving (to) Romania”, s-a dovedit foarte ofertantă. Dată fiind și marea diversitate a perspectivelor cineaștilor selecționați, sunt convins că publicul german nu va fi deloc dezamăgit de acest program.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 6 noiembrie 2017

Festivalul de Film Est-European de la Cottbus 2017

Festivalul de Film Est-European de la Cottbus are loc în perioada 7-12 noiembrie 2017 în diferite cinematografe și alte locații din orașul Cottbus. Înființat în 1991, festivalul s-a dezvoltat ca un important punct de întâlnire  între scena de film est și central europeană și cea germană.

România este reprezentată la această ediție de 4 filme, ocupând un loc în cadrul competiției principale cu filmul „Breaking News” de Iulia Rugină, două locuri în cadrul secţiunii Spectrum cu filmul „Afacerea Est”, de Igor Cobileanski, şi „Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor”, de Emanuel Pârvu, precum și un loc în cadrul secţiunii Special: Fraternal Kiss, cu filmul „Q.E.D.” de Andrei Gruzsniczki.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 2 decembrie 2014

Making Waves: New Romanian Cinema 2014

Film Society of Lincoln Center şi Jacob Burns Film Center din New York găzduiesc, între 4 şi 8 decembrie 2014, respectiv 5 şi 10 decembrie 2014, cel mai important festival de film românesc din SUA, „una din «comorile anuale» prezentate de Film Society of Lincoln Center,” după cum a fost descris de cotidianul The New York Times. Making Waves: New Romanian Cinema oferă publicului newyorkez o selecţie concentrată şi echilibrată, care evidenţiază tendinţele filmului românesc actual prin highlight-urile anului, dar care, ca de obicei, se întoarce şi în trecut, la filme esenţiale ce trebuie descoperite de publicul american.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 9 octombrie 2014

Q.E.D.

„Q.E.D.” (quod erat demonstrandum) este un film românesc distribuit de ICON Production ce are premiera vineri, 10 octombrie 2014, o peliculă în regia lui Andrei Gruzsniczki. Subiectul este desprins dintr-o perioadă care i se va părea spectatorului de azi ruptă din altă dimensiune – fie a amintirii (dacă a trăit acele vremuri), fie a absurdului (dacă e mai tânăr decât ele). Regizorul declara într-un interviu că filmul său nu este neapărat despre comunism, ci despre lipsa de libertate, despre graniţe, despre destrămarea unor familii şi despre încercarea disperată a acestora de a se reuni, un avertisment referitor la faptul că am putea trăi (dacă nu trăim deja) situaţii similare şi astăzi.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...
 3 aprilie 2014

România la Festivalul Internaţional de Film goEast Wiesbaden 2014

Institutul Cultural Român din Berlin se află la al șaselea an de parteneriat cu Festivalul de Film goEast de la Wiesbaden, Germania. Festivalul are loc anul acesta între 9 și 15 aprilie 2014 și prezintă o serie de peste 130 de filme provenite din 30 de țări.

Participarea românească în 2014 include în competiția internațională filmele „Quod Erat Demonstrandum” și „Valea plângerii”. La secțiunea Specials va fi prezentat documentarul „Blestemul ariciului”.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 16 ianuarie 2014

Prezenţa românească la Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg 2014

În 2014, cinci lungmetraje româneşti au fost selectate în programul Festivalului Internaţional de Film de la Göteborg, care se desfăşoară în perioada 24 ianuarie – 3 februarie. Este vorba de „A Very Unsettled Summer”, regia Anca Damian, „Carmen”, regia Doru Nițescu, „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, regia Corneliu Porumboiu, „Quod erat demonstrandum”, regia Andrei Gruzsniczki, toate proiectate în secțiunea Fem kontinenter (Cinci continente) și lungmetrajul „Love building”, regia Iulia Rugină, în secțiunea Den gudomliga komedin (Divina comedie), toate în premieră în Scandinavia. Fiecare film va beneficia de trei proiecţii în cadrul festivalului.

O altă prezență românească la Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg este cea a grupului REDAKZIA. Proiectul dezvoltat de REDAKZIA are ca rezultat final producția unui videodocumentar având ca referință controversatul film suedez „Jag är nyfiken – en film i gult” („I Am Curious – A Film in Yellow”), produs în 1967. În cadrul festivalului, grupul REDAKZIA, format din artista Maria Drăghici și curatoarea Corina Oprea, va prezenta episoade din film, sub forma unui videozine, și va realiza interviuri și prezentări în cadrul unui cub amplasat în spațiul public, în imediata apropiere a sediului central al festivalului, în perioada 24 ianuarie – 1 februarie. Proiectul este dezvoltat în colaborare cu Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg și centrul de artă Skogen din Göteborg, cu sprijinul Municipalității Göteborg și al Institutului Cultural Român de la Stockholm.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

aprilie 2024
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii