3 aprilie 2014

România la Festivalul Internaţional de Film goEast Wiesbaden 2014

Institutul Cultural Român din Berlin se află la al șaselea an de parteneriat cu Festivalul de Film goEast de la Wiesbaden, Germania. Festivalul are loc anul acesta între 9 și 15 aprilie 2014 și prezintă o serie de peste 130 de filme provenite din 30 de țări.

Participarea românească în 2014 include în competiția internațională filmele „Quod Erat Demonstrandum” și „Valea plângerii”. La secțiunea Specials va fi prezentat documentarul „Blestemul ariciului”.

Încă de la prima ediție, festivalul goEast a creat oportunitatea filmelor românești de a se prezenta pe o platformă germană și de a fi cunoscute și în afara granițelor. Premii importante la acest festival au obținut „Filantropica” lui Nae Caranfil, „Premium” în regia lui Alexandru Ionescu, „Podul de flori”, regie Thomas Ciulei, „Cea mai fericită dată din lume” a lui Radu Jude, „Medalia de onoare”, regia Călin Peter Netzer, „Morgen” și „Rocker” în regia lui Marian Crișan, precum „Domestic”, în regia lui Adrian Sitaru.

„Quod Erat Demonstrandum”, scris şi regizat de Andrei Gruzsniczki, regizor cunoscut pentru scurtmetrajele sale premiate pe plan internațional, are ca punct de plecare decizia unui matematician (Sorin Leoveanu) de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Personaje-cheie, alături de Sorin Leoveanu, interpretează şi Ofelia Popii – bună prietenă şi fostă colegă de facultate a matematicianului, care aşteaptă un paşaport ca să poată pleca la soţul ei fugit în Franţa -, şi Florin Piersic Jr., un ofiţer de Securitate care îi urmăreşte pe cei doi. Distribuţia este întregită de nume ca Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguţă, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunţeanu şi Mihai Călin.

„Valea plângerii”, regizat de Mihai Andrei Leaha, Iulia Hossu și Andrei Crișan, tematizează deportarea între anii 1943 şi 1945 a 25.000 de romi în Transnistria de către regimul Antonescu. Jumătate dintre ei au murit la scurt timp de foame, de frig sau din alte cauze. După 70 de ani, cei puţini care au supravieţuit şi care pe atunci erau copii îşi reamintesc şi povestesc cu emoţie evenimentele teribile de atunci. Filmul îşi propune să reconstituie drumul, locurile şi întâmplările tragice ale Holocaustului romilor. Interviurile cu membrii comunităţii ucraniene din Transnistria completează poveştile supravieţuitorilor romi şi transformă un spaţiu astăzi aparent banal într-unul antropologic, al memoriei şi lacrimilor.

„Blestemul ariciului”, regizat de Dumitru Budrală, prezintă viaţa romilor-băieşi din zona Sibiului. „Țineam la măgarul meu mai mult decât la bărbat sau la copiii. Dar acum e mort. Dacă aş avea un măgar acum, aş trăi ca un parlamentar,” spune Turica, unul dintre personajele filmului. Ea şi rudele sale umblă din sat în sat, cărând în spate legături de mături şi coşuri de nuiele, pe care încearcă să le dea la schimb pentru produse alimentare. Regizorul trece dincolo de stereotipuri, însoțind familia de țigani extrem de săracă în călătoriile pe timp iarnă, pentru supravieţuire.

Pentru mai multe informaţii despre festival, puteţi accesa www.filmfestival-goeast.de.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook