3 aprilie 2015

Filmul românesc la Dresden şi Wiesbaden în aprilie 2015

În luna aprilie au loc în Germania două importante evenimente internaționale cinematografice: Filmfest Dresden și Festivalul goEast de la Wiesbaden. Institutul Cultural Român din Berlin sprijină de ani buni participarea românească la cele două festivaluri de film.

Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Intrnaţional de Scurtmetraj Filmfest Dresden are loc între 14 şi 19 aprilie 2015. Festivalul prezintă prin secţiunile sale în cinematografe o selecţie a celor mai bune scurtmetraje din toată lumea. În Competiţia Oficială este inclus şi scurtmetrajul românesc „Have sweet dreams”, în regia lui Ciprian Suhar.

Filmul are în centru doi băieți dintr-o familie modestă, în care lupta dificilă pentru supraviețuire este influențată de slăbiciunea adulților, băieți care încearcă să își realizeze visele. Tatăl își pune însă familia în situații dificile.

Ciprian Suhar s-a născut în România în 1974. Din 1991 trăiește în Italia, unde a terminat cursurile de la Accademia di Belle Arti Brera din Milano. A lucrat ani de zile la Teatro della Contraddizione, după care s-a mutat la Roma, unde lucrează în cinema ca operator.

Scurtmetrajul „Have sweet dreams” a fost premiat cu premiul „Vittorio Foa” festivalul Formia Festival #900, Italia, 2014, pentru cea mai bună imagine la ZeroTrenta Cortofestival, Premiul pentru cel mai bun film străin la Festivalul Jalari in Corto și la Sannio Cinema & Rock’n’Roll din Italia. De asemenea a beneficiat de multe selecții la festivaluri internaționale de film.

Festivalul GoEast al Filmului din Europa Centrală şi de Est a fost înfiinţat în 2001 de către Institutul de Film din Frankfurt/Main şi s-a dezvoltat ca o platformă de dialog între Est şi Vest. Temele importante care stau în centrul manifestării sunt mai ales schimbările razante din Europa Centrală şi de Est, dar şi identitatea europeană. În 2015, festivalul are loc între 22 și 28 aprilie.

Competiția Oficială a festivalului include și lungmetrajul românesc „De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu. Filmul a fost proiectat în premieră mondială în februarie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

Totodată la secțiunea East-West Talent Lab participă și regizoarea Ana Savin („This Time, Last Year”) și editorul de imagine Cristian Radu („Revelion 2014”). Secțiunea East-West Talent Lab este dedicată creării unei rețele de dezvoltare de proiecte cinematografica între statele Europei Centrale și de Est și Germania. Participanții își prezintă aici și un proiect propriu. Cel mai bun proiect va fi premiat cu un premiu de dezvoltare în valoare de 3.500 de euro.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook