18 aprilie 2018

Festivalul internațional de film „goEast”

Între 18 și 24 aprilie 2018 are loc Festivalul Filmul Central-Est European „goEast” de la Wiesbaden (Germania), care prezintă peste 100 de filme din 35 de țări diferite, dintre care 8 premiere mondiale, o premieră internațională, una europeană și 20 germane. Institutul Cultural Român din Berlin se află la cel de-al zecelea an de parteneriat cu Festivalul de Film „goEast”, în cadrul căruia a susținut prezența la festival a unor nume importante din cinematografia românească.

Competiția oficială a festivalului din 2018 include pelicula românească „Ţara moartă” („The Dead Nation”), în regia lui de Radu Jude, un documentar – eseu despre uimitoarea colecţie de fotografii realizate de Costică Axinte într-un mic oraş din România anilor ’30 şi ’40. Coloana sonoră a acestuia este compusă din capturi audio din cântecele patrotice ale vremii, înregistrări radiofonice, dar şi din texte preluate din jurnalului scriitorului şi medicului de origine evreiască Emil Dorian.

Filmele „Lemonade” de Ioana Uricaru şi „Afacerea Est” de Igor Cobileanski sunt de asemenea prezentate în cadrul festivalului, în secţiunea Bioskop. Secţiunea, introdusă în 2018 în festival, este dedicată căutării unor noi impulsuri în cinematografia est-europeană şi prezintă lucrări contemporane ale unor regizori renumiți, filme de gen sau filme care s-au remarcat deja în alte festivaluri de film.

Totodată, filmul „In the Frame”, în regia lui Ion Gnatiuc şi Artiom Zavadovscky, este prezentat în cadrul secţiunii Oppose Othering, în care tineri cineaşti formează echipe bilaterale (Germania – statele EE), cu obiectivul de a utiliza mijloacele cinematografice pentru a investiga situaţii de excluziune socială pe diverse criterii și de a prezenta proiecte care promovează solidaritatea, curajul civic și rezistența la discriminare.

În acelaşi timp, în cadrul secţiunii East-West Talent Lab, dedicată creării unei rețele de dezvoltare de proiecte cinematografice între statele Europei Centrale și de Est și Germania, participă din România Mircea Bobînǎ şi Raluca David.

De asemenea, anul acesta se prezintă pentru întâia oară, în cadrul competiției Open Frame Award, o selecție de proiecte artistice ambițioase de realitate virtuală ale unor tineri artiști vizuali şi regizori din Europa Centrală și de Est, precum și din școlile de artă și de film din Hessen. Aici îşi găsesc locul proiectele neliniare, non-narative, care permit spectatorului să exploreze lumi noi și să depășească granițele filmului, artei și tehnologiei vizuale. Printre acestea se numără şi proiectul „Circus 360” de Dorin Moldoveanu.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook