6 noiembrie 2017

Festivalul de Film Est-European de la Cottbus 2017

Festivalul de Film Est-European de la Cottbus are loc în perioada 7-12 noiembrie 2017 în diferite cinematografe și alte locații din orașul Cottbus. Înființat în 1991, festivalul s-a dezvoltat ca un important punct de întâlnire  între scena de film est și central europeană și cea germană.

România este reprezentată la această ediție de 4 filme, ocupând un loc în cadrul competiției principale cu filmul „Breaking News” de Iulia Rugină, două locuri în cadrul secţiunii Spectrum cu filmul „Afacerea Est”, de Igor Cobileanski, şi „Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor”, de Emanuel Pârvu, precum și un loc în cadrul secţiunii Special: Fraternal Kiss, cu filmul „Q.E.D.” de Andrei Gruzsniczki.

„Breaking News” a avut premiera la zece ani după prima variantă a poveștii regizoarei, imediat după ce și-a terminat studiile. Filmul are la bază povestea unui jurnalist, Alex Mizilu, care este forțat să facă un reportaj in memoriam, după moartea tragică a operatorului său şi, în încercarea de a compensa moartea fostului coleg, acesta îi ia, pe nesimţite, locul. Filmul a fost proiectat în premieră internațională la Karlovy Vary, în competiția oficială, în luna iulie şi a fost distins cu mențiunea specială a juriului pentru actrița Voica Oltean, aflată la primul rol într-un lung-metraj.

„Afacerea Est” este o poveste despre ghinion dar și noroc, despre sărăcie dar și bogăție instantă și, mai ales, este o tragicomedie despre ceea ce numim sec soartă. Filmul spune povestea unei prietenii surprinzătoare dintre doi moldoveni, Marian (Constantin Pușcașu), un intelectual de provincie, și Petro (Ion Sapdaru), un oportunist plin de idei. Cei doi se avântă într-o călătorie nebunească în căutarea banilor necesari pentru a-și îndeplini visurile.

Lungmetrajul de debut „Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor” al lui Emanuel Pârvu spune povestea lui Doru, un tăietor de lemne rămas văduv de o săptămână. Pentru a o putea păstra pe Meda, fetița pe care a avut-o timp de opt ani în asistență maternală împreună cu soţia, şi să poată depune el dosarul pentru asistență maternală, Doru trebuie să facă rost de bani. Însă într-o localitate izolată, unde doar mersul la tăiat de lemne şi vânzarea vacilor pot aduce bani legal, Doru este forţat sa accepte, după ce a încercat tot ce este omeneşte posibil, să participe la o acţiune de braconaj.

Acţiunea filmului „Q.E.D.”, în regia lui Andrei Gruzsniczki, se petrece la Bucureşti, în 1984. În centrul poveştii se află un tânar matematician, interpretat de Sorin Leoveanu, care decide să publice o lucrare ştiintifică într-o revista americană, fără aprobarea autorităților române de la vremea respectivă, provocând astfel o serie de evenimente neașteptate.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook