12 ianuarie 2016

„Herghelia albastră” de Valeriu Butulescu – în pregătire, în trei capitale europene

Piesa lui Valeriu Butulescu „Herghelia albastră” se impune, uşor dar sigur, şi pe plan european. Nominalizată la Cea mai bună piesă românească a anului 2009, menţionată de Ion Caramitru pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, la Gala Premiilor UNITER, piesa a fost montată în premieră absolută la Petroşani, în chiar oraşul în care a fost scrisă.

Valeriu Butulescu, sub tabloul scriitorului Aleko Konstantinov

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 6 voturi
Încarc...
 23 aprilie 2015

„Herghelia albastră”, un spectacol captivant pe un text programatic, de estetică teatrală

Spectacol vibrant, de mare tensiune dramatică, realizat cu doar patru personaje, cu final grandios, care a ridicat sala în picioare timp de minute bune. Aşa s-ar putea caracteriza, pe scurt, premiera piesei “Herghelia albastră”, veritabil regal dramaturgic, oferit recent publicului de scena Teatrului Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroşani. Piesa reprezintă un moment de vârf al teatrului de idei cu care ne-a obişnuit deja dramaturgul Valeriu Butulescu. Selectată în triada celor mai bune piese ale anului 2009, nominalizată de Ion Caramitru pe scena Teatrului Naţional din Iaşi la Gala Premiior UNITER, în acest text de excepţie, aşa cum nota scriitorul Ironim Muntean (fost profesor de română al autorului, devenit între timp un exeget consecvent al acestuia), “Valeriu Butulescu armonizează în toată fiinţa sa poetul sensibil cu moralistul ironic, temperamentul solar de sorginte rurală, capacitatea disociativă şi analitică cu reflexivitatea insului lucid, atent sagace la spectacolul lumii diverse şi unitare totuşi în paradoxala ei alcătuire. (…) Autorul topeşte în scrierile sale lirismul şi reflexivitatea, privirii mirate şi ironice a scriitorului infăţişându-i-se o lume clădită pe o dialectică a contrastelor multiple între viaţă şi moarte, veşnicie şi efemeritate, iubire şi ură, sacru şi profan, astral si teluric, angelic şi demonic, fiinţă şi mască, esenţă şi aparenţă, virtute şi viciu, prietenie şi duşmănie, frumos şi urât, autenticitate şi falsitate, inocenţă şi perversitate, tinereţe şi bătrâneţe, singurătate şi sociabilitate, bogaţie şi sărăcie, înţelepciune şi prostie – în care induce o tensiune printr-un paradox de proporţie sau perspectivă.”


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 4 voturi
Încarc...
 8 ianuarie 2015

În Bulgaria: Valeriu Butulescu câştigă „Premiul Internaţional Aleko”

Agenţia bulgară de presă BTA transmite: „Scriitorul român Valeriu Butulescu a câştigat în acest an “Premiul Internaţional Aleko” pentru proză scurtă satirică. Premiul poartă numele scriitorului Aleko Konstantinov (1863-1897), născut la Svistov, pe Dunăre, localitate unde are loc anual un festival care marchează ziua sa de naştere.

Competiţia literară din acest an a întrunit 25 de scriitori din 16 ţări: Rusia, Israel, Armenia, România, Serbia, Macedonia, Republica Cehă, Ucraina, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Oman, Bashkiriya, Franţa, Polonia, Germania şi Slovenia.

Juriul, prezidat de criticul literar Plamen Doinov a acordat Marele Premiu lui Valeriu Butulescu, pentru proza scurtă “În tren”. Butulescu este cunoscut pentru aforismele sale, care au apărut sub formă de carte în peste 50 de limbi, iar 11 din piesele sale de teatru au fost jucate pe diverse scene.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 6 voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

mai 2024
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii