8 ianuarie 2015

În Bulgaria: Valeriu Butulescu câştigă „Premiul Internaţional Aleko”

Agenţia bulgară de presă BTA transmite: „Scriitorul român Valeriu Butulescu a câştigat în acest an “Premiul Internaţional Aleko” pentru proză scurtă satirică. Premiul poartă numele scriitorului Aleko Konstantinov (1863-1897), născut la Svistov, pe Dunăre, localitate unde are loc anual un festival care marchează ziua sa de naştere.

Competiţia literară din acest an a întrunit 25 de scriitori din 16 ţări: Rusia, Israel, Armenia, România, Serbia, Macedonia, Republica Cehă, Ucraina, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Oman, Bashkiriya, Franţa, Polonia, Germania şi Slovenia.

Juriul, prezidat de criticul literar Plamen Doinov a acordat Marele Premiu lui Valeriu Butulescu, pentru proza scurtă “În tren”. Butulescu este cunoscut pentru aforismele sale, care au apărut sub formă de carte în peste 50 de limbi, iar 11 din piesele sale de teatru au fost jucate pe diverse scene.

Festivalul din acest an marchează 152 de ani de la naşterea lui Aleko Konstantinov şi se va desfăşura în perioada 12-13 ianuarie, cuprinzând evenimente literare, expoziţii şi concerte.”

Valeriu Butulescu a primit peste hotare numeroase premii literare, în Canada, Polonia, Italia, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Grecia etc. El va participa, ca invitat de onoare, la festivităţile din Bulgaria.

Referindu-se la eveniment, Valeriu Butulescu a declarat: „Dintre premiile pe care le-am primit, două m-au impresionat în mod deosebit. Premiul „Kasikovic” pe care mi l-a înmânat la Belgrad legendarul ministru de externe sârb Vuk Draskovic şi acum Premiul „Aleko Konstantinov”, din Bulgaria. Sârbul Kasikovic şi bulgarul Konstantinov au fost scriitori satirici de mare forţă, critici nemiloşi ai politicii timpurilor lor. Amândoi au fost asasinaţi pentru curajul cu care au scris. Pe Kasikovic l-au omorât comuniştii, pe Konstantinov, capitaliştii. Acest aspect arată că puterea nu are simţul umorului, indiferent de natura ei politică. Arată cât e de periculoasă este meseria de scriitor satiric în lumea noastră balcanică.”

SlabAcceptabilOKBunExcelent 6 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook