Arhiva pentru februarie 24th, 2021

 24 februarie 2021

„Soldățelul de plumb” de Hans Christian Andersen

Hans Christian AndersenErau odată douăzeci și cinci de soldați de plumb și toți erau frați, fiindcă fuseseră făcuți dintr-o lingură veche. Țineau pușca în mână și fruntea sus. Aveau o uniformă foarte frumoasă, roșie și albastră.

Cel dintâi lucru pe care l-au auzit pe lumea asta, când s-a ridicat capacul de pe cutia în care ședeau, au fost cuvintele: „Soldați de plumb!” Cuvintele acestea le-a rostit un băiețaș care bătea din palme de bucurie. Tocmai îi primise cadou de ziua lui. I-a scos și i-a înșirat pe masă. Toți semănau leit între ei, unul singur era puțin mai altfel: avea numai un picior, pentru că fusese făcut cel din urmă și nu mai ajunsese plumbul; dar deși avea numai un picior, stătea tot așa de drept ca și ceilalți cu două picioare și tocmai el avea să facă cele mai mari isprăvi, așa cum aveți să vedeți îndată.

Pe masa pe care stăteau ei înșirați mai erau o mulțime de jucării; era mai cu seamă un castel de hârtie de toată frumusețea. Pe ferestre puteai să te uiți înăuntru și să vezi toate încăperile. În fața castelului era un pâlc de copaci și în mijlocul lor era o oglinjoară care închipuia un lac. Pe ea pluteau și se oglindeau lebede de ceară. Toate jucăriile erau drăgălașe, dar cea mai drăgălașă era o fetiță care stătea în ușa castelului; era făcută și ea din hârtie, însă avea haine frumoase și pe umeri o panglică subțire și albastră, chiar ca o broboadă. Pe broboadă, drept la mijloc, era o stea strălucitoare, cât fața ei de mare. Fetița stătea cu brațele ridicate, fiindcă era dansatoare și își ridicase și un picior, dar așa de sus încât departe soldatul de plumb nu vedea unde-i și credea că fata are ca și el numai un picior.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 

Dacă n-am fi împreună

Videoclipul cântecului interpretat de Alexandra Ungureanu

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 

António Guterres: Cursa spre o lume cu emisii zero începe acum

„Dacă nu acționam acum asupra schimbărilor climatice, secolul ce urmează poate fi ultimul din istoria umanității”, spune Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite. Pe măsură ce lumea își revine din criza pandemiei COVID-19, Guterres ne îndeamnă să folosim acest moment pentru a ne reconstrui, având în vedere politicile climatice ambițioase – și stabilește un plan pentru ca întreprinderile, guvernele și țările să ajungă la emisii nete zero de dioxid de carbon până în 2050. „Doar împreuna putem câștiga cursa spre emisii zero”, spune el. „Vă îndemn pe toți să vă alăturați!”

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Aceasta este arhiva pentru ziua 24 februarie 2021.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

februarie 2021
L Ma Mi J V S D
« ian.   mart. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii