Arhiva pentru august 7th, 2019

 7 august 2019

„Omul literat” de Gheorghe Asachi

De când soarta, românilor favorisitoare, au deschis căile pe care au a păși pentru a agiunge la scopul dorit a civilizațiii, mulți tineri, însuflețiți de o vrednică de laudă dorință, ostenesc în deosăbite ramuri, cu țintire a înavuți limba și ideile compatrioților. În unii să descopere talent, în alții numai buna plecare, în puțini fondosul cel clasic neapărat pentru nemerirea țintirii lor. Grăuntea, mai nainte de a putea fi sămănată, au costisit multă sudoare ostenitorului! Sfezile și controversele asupra formelor limbei sunt intempestive și însorb timpul prețios a acelor autori carii, cu însărcinarea traducerii din limbi străine, să par îndatoriți a aduce pe românie străine idiotizme și construcții, încât din asemene fabrici au început a naște bastarduri, pre carii totimea națiii necunoscând, nu le va putea priimi de ai săi fii adevărați. Fondosul limbei noastre, ce pe aiure să caută, să află în sfânta Scriptură, ce este de toți românii înțăleasă; această să se păstreze curată și întreagă, ca singura legătură ce unește încă pe românii despărțiți în staturi deosăbite, și cătră aceasta adaogă-să îmbunătățirile cerute, după un metod simplu și care s-ar cuveni a se legiui de un giudeț amfiction ce să poate închega din gramaticii români a Transilvaniii, a Țării Românești și a Moldovei. Doritori de a vedea așezată cultura neamului românesc pe trainice temeiuri, noi împărtășim aice portretul și însușirile omului literat, pe care să aibă totdeauna tinerii noștri de model întru a lor țintire.

Omul literat este acela a căruia meserie îl îndatorează a cultiva a sa minte spre a putea spori cunoștința altora. În această ambiție să mărginește toată a sa lucrare și interesul pe carile alți oameni împraștie preste deosăbite obiecte.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 

Boyfriend

Ariana Grande își bucură fanii prin lansarea piesei şi videoclipului „Boyfriend”, o colaborare inedită cu Social House, renumitul duo de rapperi, scriitori și producători din LA.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 

Shohini Ghose: Marie Curie și geniul ei

Cercetarea revoluționară a lui Marie Skłodowska Curie a pus bazele modului în care înţelegem fizica și chimia, deschizând drumuri în oncologie, tehnologie, medicină și fizică nucleară, printre altele. Dar ce a realizat de fapt? Shohini Ghose expune câteva dintre cele mai revoluționare descoperiri ale acesteia. Lecție de Shohini Ghose, animație de Anna Nowakowska.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Aceasta este arhiva pentru ziua 7 august 2019.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

august 2019
L Ma Mi J V S D
« iul.   sept. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii