27 august 2019

„Oscar Wilde” de Dimitrie Anghel

Gândesc la soarta scriitorilor noștri, ce tristă și sarbădă este pe lângă aceea a scriitorilor din țări străine. Unde-i vremea când vechii trubaduri străbăteau lumea, ducând cuvintele înaripate și sonore din oraș în oraș, din castel în castel? Unde sunt serbările acele fastuoase, în care se dădea lupta pentru frumos, unde mai sunt jutele și turnois-urile de aezi inspirați care veneau să se măsoare în puterea cântecului, unde mai e melancolicul Wolfram să-și suspine, înstrunindu-și harfa, romanța la stea, ori impetuosul Tannhäuser să preamărească voluptatea amorului…

S-a perdut obiceiul serbărilor de mult. În vastele săli goale în care locuiesc baronii ori prinții noștri, nu se obișnuiesc serbări, pe înaltul scărilor de marmoră nu mai stă cel ce ținea în mâna lui ridicată șoimul pe care magnați și seniori se întreceau să-l ieie, ca un semn că-și iau asupră-și toate cheltuielile serbărilor.

Viața noastră e mizeră și cenușie, izvoarele de inspirație nu le putem lua decât din cărți, ochii noștri nu se pot înveseli de fastul serbărilor, în care se răsfățau splendorile aurului și al mătăsurilor. Sufletul trist, în orele lui de melancolie, n-are ce să-și aducă aminte. Veacul nostru practic i-a îmbrăcat pe toți laolaltă cu aceleași haine fără strălucire, serbărilor de gală le-a dat fracul sinistru, zilelor celorlalte, livreaua hainei de muncă.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 5 noiembrie 2014

Pescarul şi sufletul său

Miercuri, 5 noiembrie 2014, de la ora 19:30, la Teatrul Odeon are loc premiera spectacolului „Pescarul și sufletul său”, după Oscar Wilde. Regia este semnată de Carmen Lidia Vidu. Distribuţia este alcătuită din Marius Stănescu, Petre Nicolae, Marian Lepădatu, Diana Gheorghian şi Eugenia Păsat, cu o apariţie specială a dansatoarei din buric Amelia Stuparu. Scenografia este concepută de Constantin Ciubotaru, materialul video a fost realizat de Alma Cazacu, iar muzica de Ovidiu Chihaia.


Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...
 14 decembrie 2012

Conspiraţie

Lewis Morris, care tocmai pierduse titlul de poet laureat, a comentat:
– E o conspiraţie împotriva mea, o conspiraţie a tăcerii! Ce se poate face? Ce ar trebui să fac eu?!

Oscar Wilde i-a răspuns:
– Să i te alături.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 4 martie 2011

Citatepedia lansează colecţia de primăvară-vară

Da – vorbim de îmbrăcăminte! Acum poţi fi un om citit – la propriu -, purtând tricouri ce au imprimate cugetări celebre, care au trecut testul timpului, rămânând perfect valabile după un secol sau chiar mai mult de când au fost spuse. Împreună cu prietenii de la Tu.ro, am conceput o serie de tricouri cu brandul Citatepedia.ro, pontoase, tocmai bune de arătat la lume. Abia aşteptăm să primim fotografii cu voi purtând aceste tricouri!

Primul tricou din serie poartă excelenta afirmaţie a lui Oscar Wilde: „Femeile sunt creaturi menite să fie iubite, nu înţelese.”

tricou
SlabAcceptabilOKBunExcelent 5 voturi
Încarc...
 5 noiembrie 2010

Privighetoarea şi trandafirul

Humanitas Multimedia publică un nou audiobook, intitulat „Privighetoarea şi trandafirul”, cu poveşti de Oscar Wilde, în traducerea lui Marius Chivu. Pe lângă povestea care dă titlul, mai sunt incluse „Prinţul fericit” şi „Uriaşul egoist”. Lectura îi aparţine lui Marius Manole, care a jucat şi în spectacolul „Privighetoarea şi trandafirul„.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 3 voturi
Încarc...
 10 iunie 2009

Povestea soldatului

Sâmbătă, 13 iunie 2009, de la ora 19:00, Teatrul Odeon prezintă concertul – atelier „Povestea soldatului” de Charles Ferdinand Ramuz, pe muzica lui Igor Stravinski, în traducerea lui Şerban Foarţă. Narator este Dorina Lazăr, iar dirijor Vlad Conta. Instrumentişti: Anda Petrovici – vioară, Emil Visenescu – clarinet, Mihai Toth – trompetă, Florin Pane – trombon, Gabriel Sava – fagot, Silviu Prodan – contrabas, Alexandru Matei – percuţie-

„Povestea soldatului”, scrisă de autorul elveţian Charles Ferdinand Ramuz, pe muzica lui Igor Stravinski, are la bază un basm rusesc, o parabolă în care un soldat îşi vinde vioara diavolului în schimbul unei cărţi care prezice viitorul finanţelor lumii. Povestea este o transpunere a pactului faustic în secolul XX, marcat de război – de la Faust-ul lui Goethe, la „Portretul lui Dorian Gray” al lui Oscar Wilde sau „Inelul Nibelungilor” de Wagner.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...


Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

decembrie 2024
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii