Privighetoarea şi trandafirul
Bazat pe povestea cu acelaşi titlu scrisă de Oscar Wilde, spectacolul „Privighetoarea şi trandafirul” este unul necovenţional. Jocul actoricesc şi dansul gestual se amestecă într-un poem multimedia cu muzica, videoproiecţiile şi decorul aparte, pentru a spune o impresionantă poveste despre iubire.
Spectacolul a fost pus în scenă de tânăra regizoare Carmen Lidia Vidu, cunoscută mai ales pentru teatrul de tip underground. „Privighetoarea şi trandafirul” reprezintă debutul său regizoral pe scena Teatrului Naţionalului.
Decorurile gen carte de poveşti de tip pop-up au fost concepute de Dan Titza, iar videoproiecţiile de Ioan Cocan. Muzica este semnată de Logan Fisher şi Yann Le Blay, iar coregrafia de Eduard Gabia.
Distribuţia este alcătuită din Marius Manole (povestitorul), Carmen Ungureanu (fata) şi Eduard Adam (studentul).
În 1888, însuşi Oscar Wilde scria despre povestea sa: „Privighetoarea este adevăratul îndrăgostit, dacă există vreunul. Ea cel puţin este Iubirea, iar studentul şi fata sunt, la fel ca mulţi dintre noi, nedemni de Iubire. Astfel, cel puţin, mi se pare mie, dar cred, foarte fantezist, că s-ar putea să fie multe sensuri în poveste, pentru că, începând să o scriu, nu am început cu o idee pe care să o epuizez în formă, ci am început cu o idee şi m-am străduit să o fac minunată, să aibă multe secrete şi multe răspunsuri”.
Foarte frumos si emotionant
Mereu, dragostea ne lasă fără cuvinte. Ea este gravitaţia metaforică a UNIVERSULUI: locul geometric de unde paradisul pierdut poate fi recuperat!