10 iunie 2009

Povestea soldatului

Sâmbătă, 13 iunie 2009, de la ora 19:00, Teatrul Odeon prezintă concertul – atelier „Povestea soldatului” de Charles Ferdinand Ramuz, pe muzica lui Igor Stravinski, în traducerea lui Şerban Foarţă. Narator este Dorina Lazăr, iar dirijor Vlad Conta. Instrumentişti: Anda Petrovici – vioară, Emil Visenescu – clarinet, Mihai Toth – trompetă, Florin Pane – trombon, Gabriel Sava – fagot, Silviu Prodan – contrabas, Alexandru Matei – percuţie-

„Povestea soldatului”, scrisă de autorul elveţian Charles Ferdinand Ramuz, pe muzica lui Igor Stravinski, are la bază un basm rusesc, o parabolă în care un soldat îşi vinde vioara diavolului în schimbul unei cărţi care prezice viitorul finanţelor lumii. Povestea este o transpunere a pactului faustic în secolul XX, marcat de război – de la Faust-ul lui Goethe, la „Portretul lui Dorian Gray” al lui Oscar Wilde sau „Inelul Nibelungilor” de Wagner.

Premiera mondială a avut loc la Lausanne, pe 28 septembrie 1918, pe fundalul atrocităţilor din timpul Primului Război Mondial. Inedita poveste, creată pentru a fi jucată, cântată şi dansată, este spusă de către trei personaje (Naratorul, Soldatul şi Diavolul). Un dansator interpretează non-verbal rolul Prinţesei. De asemenea, muzica este compusă pentru un şeptet, condus de un dirijor, un ansamblu redus ca număr de instrumentişti (din pricina faptului că, în timpul războiului, majoritatea muzicienilor făcea parte din fanfarele militare).

„Povestea soldatului” este poate prima încercare de experienţă multimedia, încorporând muzica live, teatrul şi dansul într-o formă atipică de spectacol, greu de încadrat într-un gen anume.

Concertul-atelier prezentat de Teatrul Odeon pe 13 iunie invită publicul la audiţia textului poveştii, în lectura actriţei Dorina Lazăr şi a muzicii lui Stravinski, sub bagheta dirijorului Vlad Conta. Acest concert-atelier este o avanpremieră la un posibil proiect al stagiunii viitoare.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook