Blog.Citatepedia.ro
cărţi, teatru, cinema, muzicăGala premiilor UNITER 2012
În seara zilei de 23 aprilie 2012, la Teatrul Odeon din Bucureşti, UNITER a organizat binecunoscuta Gală de premiere a valorilor din lumea teatrului, în ediţie aniversară: 20 de ani!
Nominalizările au fost făcute de un juriu de selecţie alcătuit din criticii de teatru Monica Andronescu, Ion Cocora şi Ion Parhon, iar juriul final, care a decis câştigătorii dintre cei trei nominalizaţi pentru fiecare categorie, a fost alcătuit din Puiu Antemir – scenograf, Jean Cazaban – critic de teatru, Mircea Morariu – critic de teatru, Rodica Negrea – actriţă, Ludmila Patlanjoglu – critic de teatru.
Continuare »
Festivalul Naţional de Epigramă „Cât e Buzăul de mare” – ediţia a XII-a, 13-15 mai 2011
Lucrările zilei de 13 mai 2011 s-au desfăşurat în sala mare a Primăriei Buzău. După intonarea Imnului Festivalului Naţional de Epigramă “Cât e Buzăul de Mare” (textul şi muzica de epigramistul buzoian Mitică Ion) şi proiectarea pe un ecran, anume instalat, a paginilor revistei Cenaclului Umoriştilor Buzoieni, Mihai Sălcuţan – Preşedintele cenaclului – a deschis şedinţa de lucu salutând pe oaspeţi, dintre care prezenţi la Buzău pentru prima oară erau numai domnii Petre Gigea-Gorun, Mihai Batog-Bujeniţă, Ion Fârte şi Ioan P. Gârda.
Viceprimarul instituţiei gazdă a salutat pe toţi cei prezenţi, urându-le bun venit şi succes la lucrări şi a înmânat domnului George Corbu, preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România, emblema Municipiului Buzău.
Continuare »
Alb-Umor 2010
Prin amabilitatea domnului Laurenţiu Ghiţă, putem să vă aducem la cunoştinţă rezultatele concursului din cadru Festivalului Internaţional de Umor „Alb–Umor 2010!” Alba Iulia:
Epigrame
Tema „Podgoriile Albei”
Premiul I – Elis Râpeanu, Bucureşti
Premiul II – Nicolae Bunduri, Braşov
Premiul III – Vali Slavu, Aninoasa, jud. Hunedoara
Tema „Viitorul sună… bine”
Premiul I – Ion Diviza, Chişinău
Premiul II – Grigore Marian Dobreanu, Târgu Jiu, jud. Gorj
Premiul III – Grigore Chitul, Bistriţa
Tema „Şi cerneala e acidă”
Premiul I – Gheorghe Şchiop, Porumbacul de Jos, jud. Sibiu
Premiul II – Gheorghe Constantinescu, jud. Braşov
Premiul III – Ioan Grosu, Galaţi
Premiul special al juriului – Ioan Hănţulescu, Alba Iulia
Continuare »
Viaţa lui Cincinat Pavelescu
Viaţa lui Cincinat Pavelescu s-a desfăşurat între 28 octombrie 1872 şi 30 noiembrie 1934, când îşi dă obştescul sfârşit în Urbea Braşovului. Pentru urmaşi el trăieşte însă şi în prezent şi va trăi încă multă vreme, prin opera sa literară, ca poet de seamă şi epigramist de primă mărime, cu deosebite merite în literatura română şi mai ales în impunerea epigramei ca specie de sine stătătoare.
Elis Râpeanu, doctor în filologie, scria în cartea sa „Epigrama în literatura română”, apărută în Editura Dealul melcilor, Braşov, 2001, pg p.224, despre epigramă că „o dată cu Cincinat Pavelescu această specie atinge culmea. Când vorbim despre Cincinat Pavelescu şi despre Păstorel Teodoreanu, vorbim de condiţia epigramei româneşti, datorată creaţiei lor, aportului deosebit la dezvoltarea ei, puterii de înrâurire pe care au avut-o asupra urmaşilor.”
Continuare »
Festivalul Naţional de Umor „Ion Cănăvoiu” 2009
„N-am cuvinte de a lăuda îndeajuns gestul acestei comunităţi, care-l cinsteşte pe Ion Cănăvoiu, fiind singurul exemplu de acest fel din ţară, în care un creator devine emblematic pentru o manifestare de prestigiu”, avea să sublinieze domnul George Corbu, preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România şi preşedinte al juriului ediţiei a XVII-a, prezent pentru a zecea oară la festivalul gorjean, ce se desfăşoară de fiecare dată în preajma zilei de 22 octombrie, data morţii lui nea Jean.
Din juriu au mai făcut parte Valerian Lică, Nicolae Dragoş, Alexandra Andrei, Spiridon Popescu, Grigore Marian Dobreanu, Ion Cepoi, Cornel Udrea, Alexandru Păsărin, Gabriel Bratu, Aurelian-Iulius Şuţă-ŞAI (membri) şi Constantin Popescu (secretar). Cea mai mare parte a acestora, au fost în după amiaza zilei de vineri 23 octombrie oaspeţii Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu” din municipiul de reşedinţă al judeţului Gorj, „o experienţă deosebită, cu copii efectiv interesaţi de ceea ce se întâmpla acolo” (l-am citat pe scriitorul Cornel Udrea), întâlnire moderată de profesoara Elena Roată. În seara aceleiaşi zile, la o televiziune locală din Târgu-Jiu, s-a făcut timp de 45 de minute „o politică sănătoasă a umorului şi a acestui festival cu totul excepţional” (C. Udrea).
Continuare »