29 ianuarie 2016

Anul Cultural Martha Bibescu

2016 a fost declarat Anul Cultural Martha Bibescu. Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia organizează duminică, 31 ianuarie 2016, un spectacol de teatru și o lansare inedită în cadrul Anului Cultural Martha Bibescu. Intrarea este liberă.

Diaconita Olimpiada

La ora 16:00 are loc spectacolul creștin „Diaconița Olimpiada”, adaptare după scrisorile Sfântului Ioan Gură de Aur către Sfânta Diaconiță Olimpiada. Interpretează actrița Ana Calciu, alături de vocile lui Tomi Cristin şi Florin Nan, în regia lui Marian Popescu. Manager cultural este Malvina Roșu.

Din exil, Sfântul Ioan Gură de Aur a avut o vastă corespondență, din care ni s-au păstrat 236 de scrisori adresate unui număr mare de persoane. Cele mai complexe și elaborate sunt adresate unui personaj feminin: Diaconița Olimpiada.

Acțiunea spectacolului surprinde corespondența dintre Sfântul Ioan Gură de Aur și Diaconița Olimpiada. Spectacolul își propune să prezinte evoluția duhovnicească/spirituală a Diaconiței Olimpiada. Actualitatea textului adaptat constă în faptul că răspunde și marilor întrebări ale omului contemporan. Fiecare dintre noi suntem într-o continuă căutare spre împlinire și desăvârșire umană. Spectacolul propune o modalitate de viețuire și devenire.

Spectacolul este susținut de Compania teatrală „Zona”, care a luat naştere în anul 2002 din iniţiativa câtorva artişti, actori și regizori, ca răspuns la dorinţa lor de a propune publicului proiecte creștine, recitaluri de poezie și teatru creștin.

Durata spectacolului este de 50 de minute.

Apoi, Asociația Istoria Artei în parteneriat cu Palatele Brâncovenești, organizează următoarele evenimente:

De la orele 17:00, lansarea volumului „Familia Bibescu – Basarab Brâncoveanu: de la Craiova la Paris” de Oana Marinache – volum în care sunt trecute în revistă proprietățile familiei boierești și domnești din secolul al XVIII-lea – prima jumătate a secolului al XIX-lea, recuperând etape importante din modernizarea societății românești. Prezintă: dr. Ioana Beldiman și dr. Oana Marinache.

De la orele 17:30 are loc vernisajul expoziției „Martha Bibescu 130”, cu lansarea catalogului „Martha Bibescu”. Sunt trecute în revistă principalele repere ale vieții prințesei prin proiecția video pe Palatul Mogoșoaia, cu fotografiile Marthei Bibescu. Prezintă dr. Doina Mândru.

Proiectul „Anul Cultural Martha Bibescu 130” este inițiat de Asociația Istoria Artei și finanțat de Ministerul Culturii. Evenimentele prilejuite de ziua de naștere a prințesei Martha Bibescu (28 ianuarie 1886, București – 28 noiembrie 1973, Paris) au început în data de 15 ianuarie, desfățurându-se până în 31 ianuarie 2016 la București, Sinaia și Mogoșoaia.

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești este partener în proiect, alături de Arhivele Naționale ale României, Biblioteca Națională a României, Muzeul Municipiului București, Centrul Cultural Carmen Sylva Sinaia și Ordinul Arhitecților din România.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook